2012-02-19 165 瀏覽
同老婆有共識,除咗唔會送花之外,亦唔會特別晌啲大節日度慶祝,如平安夜、情人節……等等,費事被啲餐廳鋸,其實佢都係想幫我慳住個荷包啫。之不過,點都要有少少表示嘅,所以,就晌文華餅店買咗兩件餅嚟應吓節,雖然都幾貴,但兩件餅始終都係有限錢。老婆係朱古力迷,所以Chocolate Truffle成為必然之選;又見文華為應情人節,出咗隻玫瑰花形嘅Chocolate Ganache Cake,就咁使咗差唔多成舊水。Chocolate Truffle $39外型唔算好突出,叫做無乜花巧嘢,重點在心中,而且製作算簡單,底層朱古力海綿蛋糕、加一層朱古力慕絲,然而再一層朱古力海綿蛋糕加一層朱古力慕絲,叫做好多甜品、凍餅嘅基本手法。但蛋糕軟綿唔在講,慕絲打得幼細軟滑,朱古力味香濃甘苦,確係好唔錯!Chocolate Ganache Cake (Rose Shape) $58大大朵紅玫瑰花形,係賣點所在,花瓣以糖粉做成,大細不一,要逐塊逐塊整上去,都係心機、手工嘢。明知唔多會好食,都要試吓嘅,果真,啲「花瓣」味道麻麻,咬落煙煙韌韌、沙沙嘅感覺咁,只係得個甜字。而中間係chocolate ganache,之前晌

,確係好唔錯!
Chocolate Truffle $39

。而中間係chocolate ganache,之前晌petite amanda食過嘅Chocolate Tart,都係以chocolate ganache為主打,不過,相比之下,小弟覺得今次文華嘅就被比下去喇。Ganache係一啲直接用忌廉加朱古力做成嘅軟朱古力,雖則係軟身,但唔會好似慕絲咁樣柔滑法嘅。底層似係朱古力牛油蛋糕,跟住一層薄薄嘅軟朱古力,再上又係一層朱古力牛油蛋糕同一大層封頂嘅軟朱古力。其實,味道都OK架,好有朱古力香,係口感唔得,封頂嘅軟朱古力太厚層,咬緊舊朱古力磚多過食緊件蛋糕
,再者,質感有少許實,唔知關唔關我雪得耐嘅事?老婆一句評語唓過嚟:「唔好食」,就為依件餅一鎚定音!我就帶點無奈附和啦!哈哈!咁到下年,Rose?就咪再嚟囉!
Chocolate Ganache Cake $58
外賣自取
$50 (其他)
慶祝紀念
情人節