2018-10-15 771 瀏覽
爆丼屋一向人氣高企,將新鮮魚生慷慨鋪滿大碗,比人一種療癒嘅感覺。週末11點50分去到,已經攞唔到頭輪籌。約半個鐘後入座,四人枱已經要撘枱坐六位,以$250一位來說是太過親密。既來之,則安之。好日唔出旺角迫人,當然要試下招牌菜式,就要了拖羅,海膽,甜蝦和燒牛肉丼四款。拖羅丼先到,一塊塊油光令立的魚生令人食指大動。雖則有油香,但未到入口即溶嘅級數,魚生嘅厚度亦唔夠均衡。由於魚生只有表面一層,底下的全是白飯,其實真係要食好多飯。甜蝦丼賣相亦係非常澎湃,質素中等,無乜腥味但未到鮮甜級別。底下又係全白飯。壓軸嘅海膽丼,海膽份量絕不欺場。味道同一般港式壽司舖或放題分別唔大:雖然新鮮但仍有少少腥味,有口感但未到『肥美』級數。唔可以話唔抵,一分錢一分貨囉。燒牛肉丼係比較失望的。牛味欠奉之餘,啲牛肉已經完全唔熱。淋返啲秘製醬汁都無乜大用。可能啲牛肉由燒起至切好排盤上菜,花咗太多時間。只要改善溫度,應該好味得多。整體黎講,爆丼屋無論係環境定味道都未到『熱店』水準。佢最大嘅賣點係滿瀉嘅視覺效果,但撇除呢一點,並無專程而來嘅價值。油尖旺日式餐廳何其多,以『賣相』作主打只會對初到貴境嘅遊客有吸引力。加上白飯份量

整體黎講,爆丼屋無論係環境定味道都未到『熱店』水準。佢最大嘅賣點係滿瀉嘅視覺效果,但撇除呢一點,並無專程而來嘅價值。油尖旺日式餐廳何其多,以『賣相』作主打只會對初到貴境嘅遊客有吸引力。加上白飯份量好大,魚生相對其實唔多,要有齋食飯嘅準備。
2018-04-21
20 分鐘 (堂食)