2016-02-05 281 瀏覽
好耐無見姑姐啦!今日收工的起心肝過黃埔探下姑姐! 姑姐話唔煮飯,一齊落佢樓下新開既「九重鮮」食海鮮!一向都聽大坑個間好出名,又多人,都唔知黃埔開左間新既!梗係一齊試下啦!睇睇見到有3款MENU,釜山塔﹑首爾塔同濟洲塔。我地覺得首爾塔中等價錢最好($398),於是就ORDER左首爾塔。好記得初初擺塔時,個塔得16度,侍應過黎同我地解釋左,原來要85度先可以食架!最易熟既放係面~等左15分鐘左右,迅速升到85度啦!時時岩岩好,侍應過黎同我地開蓋~我唔客氣啦~開頭有蟶子﹑象拔蚌,兩樣都切得好好,蟶子肉質又肥又滿,夠爽口! 象拔蚌口感爽,而且洗得好乾淨﹑無沙!再黎就係我既最愛元貝!呢個真係要重點握介!隻隻都好大隻!殼入面仲有D元貝汁(應該係水但係混入左元貝味,超級鮮甜)一打開蓋見到好大隻肉!真係啖啖肉正到啤!另外橙色我懷疑係膏OR內贜既東西都好鮮味!唔好以為海鮮清蒸無味道呀!樣樣海鮮都可以食得出個別獨特既味道!D元貝有我隻手掌咁大架!之後有海蝦出場~D蝦雖然唔算好大隻,但係非常好味!侍應同我地講海蝦可以配以預先準備好既淡豉油一齊食,會更好味~我就試左一隻完全唔落野,一隻點淡豉油。完全無落個隻,
之後有海蝦出場~D蝦雖然唔算好大隻,但係非常好味!侍應同我地講海蝦可以配以預先準備好既淡豉油一齊食,會更好味~我就試左一隻完全唔落野,一隻點淡豉油。完全無落個隻,可以食到海蝦本身既鮮味,蒸左咁耐既海蝦呈橙紅色,色澤新鮮,蝦鬚同蝦腳都唔易斷~當剝開蝦殼,蝦肉既光澤好好,食起上黎夠爽,唔會覺得”霉”,彈性亦十足!再黎北寄貝﹑大龍躉﹑大花蛤!海鮮一條龍呀!把口想停都停唔到呀!北寄貝爽脆﹑大龍躉肉滑﹑蒸得剛剛好,大花蛤細細隻易食而且無沙,乾淨!
一向我都鍾意食蟹,但係怕麻煩,又要用鉗,用手 =.= 呢個沙巴肉蟹好方便喎!因為師傅已經好細心幫我地輕輕整碎左D蟹鉗蟹腳,食既時候只有輕輕一咬就食到D肉啦!肉汁鮮嫩既沙巴肉蟹真係令人回味!仲有D膏,每隻鉗都清楚見到D蟹膏,隻隻都肥美飽滿,一咬開唔單止D汁,連D膏都”必埋出黎呀! 鮑魚同海螺當然都正啦!鮑魚好大隻又鮮,海螺記得要點醬料之一既甜酸醬一齊食呀!個味出奇地好夾!肥肥的海螺肉勁有咬感!姑姐仲話蛋白質好豐富,食多粒都唔怕啦!
最後仲有個粥底,我地揀左豬手粥。D粥因為吸收晒海鮮既精華,唔使加任何野都超甜!豬手料都算多,又林又易咬!姑姐想食菜,我地加左個$58既蔬菜盤。有菜芯﹑玉子﹑椰菜花等等。玉子好甜好好味,D菜又新鮮,加左呢個都幾抵,等大家唔使食海鮮咁DRY~得閒有菜咬下,感覺上都健康D啦!
呢餐零味精,全蒸宴,食飽飽之後絕對唔使跑多2個圈
題外話/補充資料: 1) 侍應有心機,詳細解釋如何食用 2) 前菜無限量供應,讚! 3) 侍應見你食完一層,會自動自覺收塔
2016-01-23
10 分鐘 (堂食)