今天又有機會吃羊, 朋友介紹這間食店有地道嘅雲南黑山羊米線~ 非常期待!店舖在觀塘工業中心內地舖, 餐廳牆壁都掛滿黑山羊和大草原圖畫, 有雲南少數民族感覺。當然要試羊肉米線, 這款是細碗但係個湯碗都幾大。要試原汁原味梗係揀清湯底。 先嘗湯底, 清甜無比又不失羊嘅鮮味, 店員介紹湯底係用羊骨,羊肉和一些中藥材料熬製而成, 充滿羊的香味而非羶味, 回家後也不覺口渴, 絕無添加~! 羊肉切成薄片,連皮,嫩滑, 份量足。 湯底也放上韭菜粒,青蔥翠綠令湯底更添香氣。 米線彈牙,唔易斷, 好吃極了!檯面也放上一瓶醃菜莆, 放些入汤更提升味道。菜脯會唔會好辣或過咸嘅調味, 甜甜哋😋👍👍重點係勁·爽·脆! 好吃嘅菜譜不容易遇上😋牛腩湯鍋米線(细)$50牛腩味道也不錯 ,牛腩帶著少少肥真太合心意。補充每款米線都放上幾塊燒豬皮, 增添口感但浸耐咗已經唔脆。自家製豬手$25, 豬手皮好似燒過皮比較乾身冇曬油份, 口感和味道都唔錯。口水雞$32 賣相唔係咁靚仔不過很惹味, 口水雞嘅醬汁夠辣夠入,雞皮夠爽脆肉嫩滑, 價錢平實覺得好抵食!仲試佢嘅鮮製豆漿(凍), 幼滑香甜豆味濃, 配合米線實在冇得輸。超滿意呀!😍

羊肉米線(細碗)

檯面也放上一瓶醃菜莆, 放些入汤更提升味道。

牛腩湯鍋米線(细)

牛腩湯鍋米線(细)$50
牛腩味道也不錯 ,牛腩帶著少少肥真太合心意。
補充每款米線都放上幾塊燒豬皮, 增添口感但浸耐咗已經唔脆。
自家製豬手

口水雞

口水雞$32

超滿意呀!😍吃了一頓美味的雲南風味黑山羊米線。
羊肉米線(細碗)
牛腩湯鍋米線(细)
自家製豬手