2022-05-09 160 瀏覽
昨晚母親節去左屯門黃金海岸的星小宴晚飯, 7:30 入坐, 一坐低就先叫個片皮鴨,已經話售罄。叫左2個前菜+5個小菜, 先來兩個前菜係叉燒同埋燒腩肉仔,味道不過不失,之後來第一個小菜冰鎮咕嚕肉,係無冰鎮的,微暖,像是炒完好耐攤凍後拎出來,大家都體諒係今日母親節,估計廚房應該繁忙所以都唔介意。之後等咗25-30分鐘,侍應走過目無表情講我們之後點的三個小菜冇得供應了,跟住就閃走咗。我們只好再係餐單上再揀,但揀左幾個小菜都係話冇,跟住我就同侍應講不如你地有啲咩話俾我知啦,我哋等咗好耐先話冇,真係好浪費大家時間,估唔到佢覆我一句:我打工嘅咋乜都唔知,跟住就走咗。好不容易叫到部長過嚟,請佢喺Menu上寫返那些小菜有, 邊啲冇,至少等我哋唔使不斷去估估下,點知原來Menu上5-6成嘢都係冇嘅晒,咁我哋就唯有喺餘下仲有嗰啲小菜再揀,再叫侍應過嚟落單,竟然都係冇晒,我就開始同佢理論:我哋已經跟足部長話有既小菜去落單,竟然又無? 佢哋都係覆我一句,真係冇呀,我打工嘅咋,唔好為難我! 最後我哋想叫個菠蘿海鮮炒飯,但求老爺奶奶有淡飯食,唔想母親節要他們餓着個肚回家,點知想要個炒飯都係冇,最後好不容易叫到個鮑
昨晚母親節去左屯門黃金海岸的星小宴晚飯,
最後我哋想叫個菠蘿海鮮炒飯,但求老爺奶奶有淡飯食,唔想母親節要他們餓着個肚回家,點知想要個炒飯都係冇,最後好不容易叫到個鮑魚雞炒飯,味道尚可,但冇溫度可言,完全係唔熱,真係跟炒冷飯係無分別。
天啊!我們淨係想食餐飯咋,冇諗過要去為難任何人,開開心心嚟到餐廳,結果乜都冇得食,
究竟係邊個為難邊個? 😵‍💫