2017-07-09 66 瀏覽
之前去日本旅行食完宇治日本綠茶軟雪糕及甜點之後,發覺我完全喜愛左日本抹茶及茶系嘅甜品。之前聽朋友講過有一間叫做京林屋由日本開過來,有不同茶係嘅甜品選擇,所以都想去試一試。咁岩上個禮拜日同朋友食完飯喺銅鑼灣,梗係預埋佢哋一齊去品嚐一下。 Menu入邊有五花八門嘅茶系品種,我哋叫咗唔同嘅嘢大家share . 抹茶啫哩雪糕,看到軟雪糕嘅柔軟度同埋香滑度,仲要好有抹茶味。姐你亦都係以抹茶製成,夠晒特別。抹茶半月布丁, 通常係出面食嘅布甸都係偏甜,但係呢個抺茶布丁,除咗有茶味嘅配合之外,仲要唔會太甜。完全帶出咗抹茶嘅香味茶之戀,呢個甜品期間限定,只限於四至五月。佢嘅特別抹茶茸,有點像出面吃的栗子蛋糕。 當然呢個係有香濃嘅抹茶味啦,雪糕下面有粒粒嘅紅豆。食起來好有質感。 呢個餐仲會有杯葡萄煎茶,香醇清香。如果大家喜愛飲沙冰嘅朋友,一定要飲下呢個抹茶雪糕沙冰,香濃嘅抹茶,仲要配上香滑嘅抺茶雪糕,沙冰充滿着抹茶嘅香味。