2019-05-25
少在中環區跟同事食晚飯,仲要係中菜今次同事介紹下首次試呢間食肆餐牌嘅設計夠晒特別,好似中國古式嘅門一樣內在環境裝修都頗特別,有掛畫,亦放了大辣椒(當然係假ga la)從座位望上天花,會發現掛了大量倒掛嘅空酒樽,亦係幾特別嘅侍應向我地推介片皮鴨,叫了一隻切好後上碟,碟上寫住:京師美饌,莫妙於鴨細心嘅朋友會睇到鴨肶以外,片出黎嘅鴨肉係兩種顏色,深淺不一,大概是淋上滾油時不均勻吧,青瓜,京蔥等都係必備,反而點嘅醬汁有別於一般常見嘅海鮮醬,仲有菠蘿醬,柚子醬,同埋麻醬,前兩者感覺好配合而家炎熱嘅夏天小籠包,都係一咬就爆晒湯廣島蠔好肥美柚子炸蝦,用上看似鳥籠嘅器皿盛載脆漿一D都唔厚蝦亦好好味雞絲粉皮,粉皮咬落比一般食到嘅煙韌個醬汁有少辣,不過就算唔食辣嘅我都覺得幾正鰻魚炒飯,別被相片騙了,裡面其實有唔少鰻魚粒,飯亦炒得好乾身芥末配牛柳粒真係好好嘅配搭,加埋爽脆嘅脆肉瓜平衡番,唔錯雖然最後冇叫甜品,整體食物感覺唔錯價錢以上全部連茶錢都要接近千五,都差唔多啦,唔算平ga la一定,但唔係話好貴囉
今次同事介紹下首次試呢間食肆
餐牌嘅設計夠晒特別,好似中國古式嘅門一樣
從座位望上天花,會發現掛了大量倒掛嘅空酒樽,亦係幾特別嘅
侍應向我地推介片皮鴨,叫了一隻
切好後上碟,碟上寫住:京師美饌,莫妙於鴨
小籠包,都係一咬就爆晒湯
廣島蠔好肥美
柚子炸蝦,用上看似鳥籠嘅器皿盛載
脆漿一D都唔厚蝦亦好好味
雞絲粉皮,粉皮咬落比一般食到嘅煙韌
個醬汁有少辣,不過就算唔食辣嘅我都覺得幾正
芥末配牛柳粒真係好好嘅配搭,加埋爽脆嘅脆肉瓜平衡番,唔錯
雖然最後冇叫甜品,整體食物感覺唔錯