2020-03-03 569 瀏覽
自從肺炎出現後,每日都喺屋企食外賣或煮飯仔。見近期確診者數目無增長,終於捨得出去呼吸吓新鮮空氣。第二次嚟亞萊泰食晚飯,呢度定期都會推出特價菜式,價錢最少平1/3,相當抵食。因為疫情影響,餐廳亦有供應優惠價小菜外賣自取,但一場嚟到我哋都係選擇堂食。春日優惠$40,表面燒得金黃微焦,厚實鮮嫩,唔係柴皮串燒。塗上蜜汁燒成,不需額外調味已帶甜香,兩者比較之下豬肉串更為出色。肥瘦交雜,口感近似台式豬肉乾,稔滑而又有咬口。豬頸肉比一般餐廳大份,有一隻半手掌長,肉質爽嫩,入口帶油香,又唔會覺太膩。伴碟醬料食落帶魚露香,又帶微辣,蘸配食用更香口惹味。本來想點明爐烏頭,但朋友唔食魚,最後決定點呢道沙律,佢食青芒我食魚盲鰽裹上薄粉炸香,盲鰽本身肉不多,經油炸後連骨食更有份量更香脆。醬汁酸甜醒胃又夠辣勁,青芒絲比柚子或木瓜更爽脆清甜,如果再多啲就好啦實物同描述成正比嘅18吋潛艇包,長到影唔哂呀~~~盛滿顏色飽和濃郁嘅咖喱同豐富嘅海鮮配料,魚柳、八爪魚、鮮魷、蝦球,一次過試哂咁多樣海鮮,樣樣爽彈嫩滑,果然不失為「海中寶」。咖喱稠密香甜,美中不足係法包烘得唔夠香脆,又唔夠軟熟,咬落偏韌,只有內圍索滿咖喱嘅麵包比
泰式串燒(雞豬各二)
春日優惠$40,表面燒得金黃微焦,厚實鮮嫩,唔係柴皮串燒。
泰式串燒(豬)

肥瘦交雜,口感近似台式豬肉乾,稔滑而又有咬口。
炭燒泰式豬頸肉

伴碟醬料食落帶魚露香,又帶微辣,蘸配食用更香口惹味。

18吋軍艦咖喱海中寶

實物同描述成正比嘅18吋潛艇包,長到影唔哂呀~~~

18吋軍艦咖喱海中寶
咖喱稠密香甜,美中不足係法包烘得唔夠香脆,又唔夠軟熟,咬落偏韌,只有內圍索滿咖喱嘅麵包比較軟身易食。
2020-03-03
泰式串燒(豬)