2021-11-16
知道要去開浸大附近,立即係open rice 搵下有咩好食就搵到呢間西餐廳。估唔到咁難得搵到間水準咁高既西餐廳!充滿懷舊氣息的裝修,殷勤又親切的店員及服務,令我回想起小時候與父母去的高級西餐廳的片段。 整個餐牌菜式選擇豐富,花多眼亂,有選擇困難症的我,最後還是選擇了套餐。 套裝包含了羅宋湯配法包,飲品,主菜及甜品。最後我們要了兩個餐。先來紅酒燴牛臉肉及牛脷。 牛臉肉及牛脷炆得火候剛剛好,牛臉肉軟淋,入口即溶。 牛脷彈牙得來不會韌。 而且不論牛臉還是牛脷的質素都唔錯,完全沒有牛羶味。另一主菜,法式鵝肝牛柳露仙尼,鵝肝煎得香脆,咬落滿口油香而不膩,牛柳五成熟煎得恰到好處,配搭鵝肝一齊吃簡直一絕,大滿足。甜品係焗南瓜布甸,以為係跟餐的甜品會好求其,黎到係似焗既蛋糕,輕輕切開,裏面釀滿了幼滑的南瓜蓉,食落鬆軟又滿口蛋香,小小一隻但份量滿滿,食到呢度本想叫一客而家少見的香蕉船,但真係飽到上心口,留返下次再叫啦。其實主菜份量好大,質素又高,就算配菜也很用心製作,性價比高,一定會再幫襯。
另一主菜,法式鵝肝牛柳露仙尼,