2013-01-31
跟朋友閒聊提起對之前去馬來西亞而公幹時食0既特有地道檳城Assam叻沙念念不忘,同0係港生活0既新加坡朋友閒聊提起對之前去馬來西亞而公幹時食0既特有地道檳城阿參叻沙念念不忘, 經友人介紹下且去位於西環0既Café Malacca一試. Assam叻沙同以椰漿濃香聞名的星加坡叻沙的最大分別在於湯底. Assam叻沙湯底係以馬鮫魚熬制出來,略帶酸味的濃湯.到達菜館時不用等位, 這裡環境寛敞, 地方簡潔, 跟同好時沙嗲相比適合一家大小, 朋友敍會(可request坐圓枱). 我同朋友二人分別叫咗新加坡喇沙, 亞參喇沙同香蘭椰絲卷. 朋友既喇沙上枱時香味撲鼻, 賣相吸引.而我期待已久0既亞參喇沙樣貌可口,充滿魚肉,材料十足,淺嚐一口朋友的LAKSA味道香滑濃厚, 有微微辣味, 味道配合恰到好處. 而本人期待已久0既亞參喇沙味道不負所望, 酸辣得宜, 湯底醒胃, 用料講究, 吃得出大廚用心制作, 誠意可嘉! 最後甜品香蘭椰絲卷, 綠色鬆軟外皮有香蘭葉香, 包裹住熱0既香濃椰絲甜而不膩,為此餐點綴, 實為完滿! 呢度價錢合理, 坐位舒適,下次一定再來試吓佢0既海南雞飯,福建蝦麵同其他食物!