2021-08-12 1150 瀏覽
上次嚟食試左佢地個花膠瑤柱雞湯,真係一試難忘😍,咁啱今日去咗時代廣場shopping,就決定嚟打個邊爐、飲個湯補補佢啦😆今次就叫左個潮式胡椒豬肚雞(半隻雞),呢度嘅湯底果然冇令我失望,店員拎個煲埋嚟嗰浸胡椒味已經率先撲鼻而嚟啦🤪!其實豬肚最怕食落有陣腥味同埋好似香口膠咁有𡁻頭,但係佢地都處理得好好,洗得乾淨之餘都唔會煮得太老,而酸菜都唔會死鹹,同胡椒湯底做到個啱啱好既平衡😆火鍋配料都幾豐富😙阿來牛肉串(半份$45)用牛肉卷住啲芹菜一齊,芹菜爽脆嘅口感再加埋呢隻重牛味嘅牛肉,真係出奇地好食呀😋脆炸午餐肉(半份$28)呢個真係要叫嚟試下,午餐肉周街都有啦,點解要炸完先再拎黎打邊爐梗係有原因啦,皆因炸完先拎去烚,唔單止容易啲索到湯汁,食落去嘅時候又唔會好似普通午餐肉咁冇口感,不過記住唔好烚咁耐呀😉串串鮮蝦(半份$58)睇都睇得出係新鮮蝦,當然食落去嘅時候都好有鮮蝦味,同埋啲肉質紮實得嚟都好彈牙😜即包鮮蝦雲吞(半份$42)入面有一大隻鮮蝦係到,蝦味絕對十足,而且食落完全唔會有鹼水味,抵讚👍🏻其他配料都好新鮮😎

火鍋配料都幾豐富😙

其他配料都好新鮮😎