餐廳:Library Restaurant and Bar (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓想送大家一本書,呢本書叫「咪執輸」:「A book is like a garden, carried in the pocket」老闆好鍾意睇書📖,將餐廳打造成另類「圖書館」,比你喺到搵到唔同吃、喝、享受嘅資訊。入到餐廳就有一種古埃及感覺🇪🇬,充滿住型格、引人入勝嘅神秘感,穿過「鋼線走廊」就好似走入咗園林嘅感覺🍀,以綠色同啡色做主調,牆上有唔少植物裝飾同古埃及圖案,其中有個「Y」字非常搶眼,原來喺取自「LIBRARY」嘅「Y」,再整成cocktail嘅模樣🍸,充分表達出餐廳嘅特色同個性室內好適合比人喺到睇吓書relax吓😌,另外仲有個Bar檯area可以比人近距離一睹Bartender同Barista去調酒同沖咖啡☕️;行出去室外亦有唔少座位,感覺似外國住宅嘅後花園🏠,喺到同朋友飲酒傾偈chill吓最適合不過🗣每個午餐都送湯或沙律,是日餐湯喺蕃茄忌廉湯,沙律就喺油甘魚沙律🥗,無論賣相同味道都相當唔錯,餐湯仲送一塊脆多士,蘸埋creamy開胃嘅湯簡直打響頭陣😋✝️慢煮雞胸配蜜糖粟
地址:尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

餐湯仲送一塊脆多士,蘸埋creamy開胃嘅湯簡直打響頭陣😋

✝️慢煮雞胸配蜜糖粟米醬 $188
將原塊雞胸扒切片上碟,厚度均一,底下放咗自家製蜜糖粟米醬,面頭就灑咗啲黑椒,用慢煮方法去整🔥,雞胸肉軟嫩而唔嚡,輕輕煎過令雞胸肉色香味更出👍,加上微微香甜嘅蜜糖粟米醬就每成個味道鮮甜得嚟又好和諧

✝️意大利粉配自家製蕃茄羅勒醬 $128
以清新羅勒香配上酸酸甜甜蕃茄醬,撈勻面頭一大舊口感滑溜嘅Mozzarella cheese🧀,用上坑紋長通粉去吸收醬汁,整體比較簡單,份量唔算多

✝️新蟹肉牛油果醬多士 $78
用芒果🥭、蕃茄仔🍅、新蟹肉(素蟹肉碎)、牛油果醬🥑整嘅多士,啱晒鍾意健康同素食人士,新蟹肉仿真度幾高,唔講以為真喺食緊蟹肉;滿滿嘅餡料令簡單嘅多士變得豐富,鮮味十足😋

重點推介餐廳嘅signature cocktails😍,餐廳調酒師將睇書嘅靈感轉化成一杯杯獨創嘅cocktail,而今次「睇」咗佢哋三本書📚,分別喺四書五經裏面嘅《春秋》、《聖經》入面馬可福音六章嘅「五餅二魚」、公元前2000年埃及中王國時期嘅《棺槨文》,聽講嚟緊佢哋仲會出多兩本書添🤩,要好好期待一吓

✝️春秋 $150
用春秋戰國為背景🇨🇳,為突顯當時中國內戰自己人打自己人嘅局面,特意用咗四川嘅大曲酒混合竹葉青酒,加上當地特色花椒油、拍青瓜、芫荽等調製成呢杯《春秋》,仲配合埋中國古代嘅三足爵杯做容器、一本楊加駱主編嘅《春秋三傳》做裝飾,夠晒用心

✝️五餅二魚 (Feeding 5000) $150
以自製薑vodka做base,加入充滿魷魚乾🦑、木魚花、花菇香嘅酒,混合銀魚同丁香嘅燒酌,以魷魚同銀魚為「二魚」,杯上放滿用火槍燒過嘅木魚絲,旁邊擺咗五種唔同嘅餅做「五餅」小食🍘,唔知五餅二魚呢個神蹟又帶比你幾多心靈同胃口上嘅飽足呢?

✝️棺槨文 $160
《棺槨文》涉及一系列埃及皇室法老王石棺上嘅咒語♌️,希望透過符咒幫助法老安然渡過冥府重返人間,死而復生。用咗自己浸嘅黑豆茶whisky,黑豆養黑髮,寓意由白變黑、由死變生💫;加埋迷迭香作煙燻燃料配合成個生死、古墓主題,唔知能唔能夠帶到你去呢個意境呢?
2022-01-27