2025-07-25 429 瀏覽
這間餐廳我收藏了一段時間,這天終於有機會去了!餐廳設室內和室外座位,室外位置可以看到尖沙咀的清真寺,不過夏天天氣太熱了,所以我們就坐回室內了~餐廳的冷氣很夠,十分涼快,如果在附近逛街的話不妨上來吃個飯喝杯飲品,嘆嘆冷氣消暑。室內的彩繪牆裝飾很有情調,充滿藝術感覺!我們二人各點了一個Lunch set🍽️♡香煎黑安格斯西冷扒•香辣蕃茄牛油•幼滑薯蓉$168這個西冷扒已經切好一件件方便客人進食,而且可以看到內裏粉嫩的肉質,肉質帶點脂肪,賣相十分吸引啊!醬汁同樣很特別,是香辣蕃茄牛油醬,而加分位是伴碟的薯蓉,口感幼滑,薯仔味也很濃郁。♡香煎加拿大豬鞍扒•肉桂南瓜醬•薑汁味噌醬$158這個豬鞍肉質厚實,提供肉桂南瓜醬和薑汁味噌醬兩個醬汁,餐廳很有心思,兩個醬汁都是各自包含兩個味道,給味蕾雙重享受呢!是日甜品是♡蘋果撻 套餐價加$38撻上有一片片的蘋果,味道酸酸甜甜的,反而伴碟的雲呢拿雪糕有驚喜,有香濃的雲呢拿味,好吃!✔️餐廳設加一服務費
這間餐廳我收藏了一段時間,這天終於有機會去了!

餐廳設室內和室外座位,室外位置可以看到尖沙咀的清真寺,
不過夏天天氣太熱了,所以我們就坐回室內了~
餐廳的冷氣很夠,十分涼快,
如果在附近逛街的話不妨上來吃個飯喝杯飲品,嘆嘆冷氣消暑。

室內的彩繪牆裝飾很有情調,充滿藝術感覺!

我們二人各點了一個Lunch set🍽️

♡香煎黑安格斯西冷扒•香辣蕃茄牛油•幼滑薯蓉$168
這個西冷扒已經切好一件件方便客人進食,
而且可以看到內裏粉嫩的肉質,肉質帶點脂肪,
賣相十分吸引啊!
醬汁同樣很特別,是香辣蕃茄牛油醬,
而加分位是伴碟的薯蓉,
口感幼滑,薯仔味也很濃郁。
香煎加拿大豬鞍扒•肉桂南瓜醬•薑汁味噌醬
香煎加拿大豬鞍扒•肉桂南瓜醬•薑汁味噌醬

♡香煎加拿大豬鞍扒•肉桂南瓜醬•薑汁味噌醬$158
這個豬鞍肉質厚實,
提供肉桂南瓜醬和薑汁味噌醬兩個醬汁,
餐廳很有心思,兩個醬汁都是各自包含兩個味道,
給味蕾雙重享受呢!

是日甜品是♡蘋果撻 套餐價加$38
撻上有一片片的蘋果,味道酸酸甜甜的,
反而伴碟的雲呢拿雪糕有驚喜,
有香濃的雲呢拿味,好吃!

✔️餐廳設加一服務費

2025-07-30 0 瀏覽
老朋友約我去位於香港尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓的<Library>食晚餐,餐廳有室內和室外雅座,面對清真寺。🍴是日精選館湯 $68:蘑菇忌廉湯的湯底順滑,餐包好味。🍴是日精選圖書館沙律 $88:廚師精選係大蝦沙律,沙律菜新鮮好味,五隻大蝦煎得香口彈牙,蝦肉結實又好食。🍴甘雕立鱗燒。牛油粟米醬。金沙蜜糖豆及墨魚膠 $228:賣相繽紛吸引,金鯛魚皮燒得香脆可口,魚肉鮮嫰好味,伴碟的墨魚膠好爽口,金沙蜜糖豆青綠鮮甜。🍴香烤精選魚扒。薑汁魚湯絲絨醬。皮蛋醬 $268:原條黃花魚開邊及烤得皮脆肉嫩,魚肉鮮甜好食。

🍴是日精選館湯 $68:蘑菇忌廉湯的湯底順滑,餐包好味。

• 甘雕立鱗燒。牛油粟米醬。金沙蜜糖豆及墨魚膠
  • 香烤精選魚扒。薑汁魚湯絲絨醬。皮蛋醬
呢度有午餐set, 有埋餐湯,以尖沙咀呢個地段來講都係算抵食而且用心製作嘅西餐,呢度嘅環境適合一個人嚟又得,一班朋友聚會打咭都岩。我叫左蕃茄意粉🍝意粉嘅口感啱啱好,佢嘅準則唔係現成嗰啲,而係真係搵蕃茄煮出嚟嘅醬汁,同意粉我好配合,唔會太油膩佢嘅餐湯都非常美味,份量充足而且買盤都好用心💕👍🍽️環境坐得舒服,但係就唔係好適合如果趕時間嘅時候嚟,因為佢即叫即整關係,等待時間都會耐少少,但佢嘅味道就絕對值得等待嘅
2025-07-26 0 瀏覽
今次同大家分享一間超有格調嘅中西fusion餐廳「Library」!位於尖沙咀文遜大廈3樓,一入門口就俾佢嘅文青設計吸引住——現代感書架+迷幻燈光,真係好似走進咗個高級圖書館咁📖 最正係個露台可以望到清真寺同維港景,日落時分勁浪漫🌆 🍽️ 必試菜式 🐟 Grilled Daily Market Fish 每日新鮮魚扒烤到外皮香脆,肉質超嫩滑!薑汁魚湯絲絨醬好特別,仲有皮蛋醬提鮮,中西合璧得嚟毫無違和感👌 🍝 經典牛肝菌卡邦尼 意粉掛滿濃郁蛋黃醬,Guanciale(豬面頰肉)鹹香十足,仲有牛肝菌嘅森林氣息🍄 芝士控表示帕馬森芝士碎落得好慷慨🧀 🍰 黑松露巴斯克芝士蛋糕 甜品控必點!流心巴斯克+松露雪糕嘅奢華組合,仲有風乾火腿脆片增加鹹香,一啖甜一啖鹹超上癮🤤 薯蓉都做得香滑過人,唔係普通side dish咁簡單~

🍽️ 必試菜式
🐟 Grilled Daily Market Fish

🍝 經典牛肝菌卡邦尼

🍰 黑松露巴斯克芝士蛋糕
試咗佢哋嘅 Library Lunch Set,食物質素高,而且製作用心。餐廳環境舒適,幾有特色!每日例湯配麵包,湯嘅味道濃郁,麵包香脆🥣🍞 沙律新鮮,配上烤牛肉,好味😋主菜 栗子意大利飯•法國鴨胸。意大利飯煮得軟硬適中,充滿栗子嘅香味,法國鴨胸肉嫩🌰🦆 意大利飯同鴨胸嘅配搭非常出色。香蒜蝦球羅勒香草醬粗管通粉,香蒜蝦非常惹味爽口,羅勒香草醬味道清新,配上粗管通粉,口感一流!🍝🍤🌿總括嚟講,呢個Library Lunch Set 真係好值得推介!食物用心製作,味道出色,份量適中,而且價錢合理。餐廳環境舒適,服務態度亦都好好。下次想食午餐,一定會再嚟呢間餐廳!👍🏻

2025-07-24 0 瀏覽
Library in TST is legit tasty! The Chicken Liver Parfait ($138) is a must-order – silky smooth with boozy apple chunks, caramel onions & port wine jelly spread on crispy toast. Sweet-savory harmony on point! The Oyster Aglio Olio ($208) wok hei overload! Golden garlic chips + chili oil cling to every strand of linguine. Plump oysters burst with briny goodness – garlicky but no aftertaste, genius! Star dish Miso Pork Rack ($288)? Worth every penny! Canadian pork sous vide to pink perfection,

Star dish Miso Pork Rack ($288)? Worth every penny! Canadian pork sous vide to pink perfection, misu-marinated umami bomb. Whiskey pear puree cuts through richness, mushrooms soak up juices. Insta-worthy & belly-worthy!
2025-07-24 0 瀏覽
尖沙咀隱世打卡餐廳|Library Restaurant & Bar📚食在圖書館?原來唔止睇書咁簡單✨香脆薯條加帕馬森芝士+黑松露醬,一秒升級的法式小食,脆香到食到停唔到口😋煙花女吸管意粉每條都掛滿濃郁醬汁,吸管形象好特別,配埋自家製蕃茄醬超惹味😍慢燉牛肉入口即化,香料滲入肉芯,每啖都超療癒🥰🥤 飲品同樣出色,Magazine 雞尾酒造型超特別,Kiwi Juicy則酸甜開胃,夏天飲一杯超解暑🍹📸 裝潢以墨綠書架為主調,超有格調感,打卡影相一流不論約會定朋友聚餐都一樣合適❤️
📚食在圖書館?原來唔止睇書咁簡單✨

慢燉牛肉入口即化,香料滲入肉芯,每啖都超療癒🥰

📸 裝潢以墨綠書架為主調,超有格調感,打卡影相一流
不論約會定朋友聚餐都一樣合適❤️
2025-07-21
  • 松露醬炸薯條
放工朋友介紹黎尖沙咀呢間好有特色嘅Bar食嘢😜 佢介紹有好多signature Cocktail都好值得試🤭而且環境裝修好有格調,亦都好有氣氛適合收工嚟飲返兩杯🍸🍹🔸海膽蟹肉墨汁扁意粉 $238這道意粉真係好吸引,全部都係鍾意嘅食材。海膽的鮮味與蟹肉的鮮嫩完美結合,令每一口都充滿海洋的味道。而且海膽質素算非常唔錯, 又好creamy。意粉的口感滑順,吸收了墨汁與海膽的精華,非常值得一試🤭🤭😍🔸甘鯛立鱗燒•牛油粟米醬•金沙蜜糖豆及墨魚膠$228甘鯛的魚肉鮮嫩,表面燒得金黃酥脆,吃起來外脆內嫩,真係好好味🫨🫨搭配牛油粟米醬,令魚肉更加香滑,粟米的甜味也帶來了層次感。金沙蜜糖豆好香鹹蛋黃味 但食落又唔會好漏😊😜🔸蜜糖焗紅菜頭·松子仁 $68配菜見除咗有薯蓉同埋焗薯之外紅菜頭真係比較少見🫢🫢 仲要用蜜糖嗰個真係好特別🤩 經過焗製後,甜味更為突出,口感柔軟,與松子仁的香脆形成對比😋🔸Bourbon and blend whisky $100這杯威士忌具有濃郁的香氣,口感順滑,帶有淡淡的煙燻味和香草的香氣。飲用時非常柔和,適合細細品味
而且環境裝修好有格調,亦都好有氣氛
適合收工嚟飲返兩杯🍸🍹

🔸海膽蟹肉墨汁扁意粉 $238

🔸甘鯛立鱗燒•牛油粟米醬•金沙蜜糖豆及墨魚膠$228

🔸蜜糖焗紅菜頭·松子仁 $68

2025-07-20 0 瀏覽
餐廳設每日隱藏menu,可開著手機的NFC功能放到menu上觀看,有趣啊👍🏻在snacks menu選了香脆薯條、帕馬遜芝士配黑松露醬和茄汁。薯條炸得金黃酥脆,灑上慷慨份量的帕馬遜芝士增添鹹香。黑松露醬濃郁醇厚,好美味,還配搭了茄醬。 立鱗馬頭魚,正是為了這道菜而來,能保持水準,賣相美觀又美味!魚鱗煎至挺立香脆,魚肉保持細嫩多汁,火候掌握精準。醬汁輕盈帶檸檬香,平衡了魚脂的豐腴,整體風味高雅。 加了一份蘑菇side dish,粒粒斗大,充滿菇香。海膽及蟹肉墨汁意粉,又是一水準之作。墨汁意粉彈牙有嚼勁,海膽鮮甜濃郁,蟹肉絲絲分明,兩者與微鹹的墨汁形成鮮明對比。 雖然點的食物不多,但剛好各項都有水準,會回頭啊!餐廳分室內和室外,十分多打卡位,佈置見心思。

雖然點的食物不多,但剛好各項都有水準,會回頭啊!

餐廳分室內和室外,十分多打卡位,佈置見心思。

2025-07-16 498 瀏覽
餐廳中西fusion風格貫穿整個餐單,每一道菜都似係一場文化對話,唔只係味覺,仲係視覺、感官、意境嘅交織。🍸 *千尋(Chihiro)— 一杯可以慢慢解讀的調酒*淡黃通透酒體,聞落清新但唔簡單。混入以肥豬肉釀製的玉冰燒,酒香中帶點煙燻及肉脂甘甜,如千尋父母變豬的寓意般,隱藏深層訊息。白色泡沫覆蓋杯面,好似千尋澡堂工作時漂浮的氣泡。一口落去,層次非常豐富,由柚皮清香慢慢轉為濃郁酒體,餘韻綿長,係味蕾上展開一場奇幻旅程。🍗 *桂花松露醬燒雞配法式燴小椰菜 — Yellow Chicken*雞皮烤得微脆,肉質嫩滑多汁,桂花香融入松露醬中,優雅又不失深度。配菜方面,小椰菜吸收醬汁之餘仍保留清脆感,蘭度豆帶點甜意,蘋果清香中和整體鹹香,好玩味嘅平衡組合🐟 *甘鯛立鱗燒 Uroko Yaki Amadai*魚鱗炸至酥脆如片片金箔,入口時唔覺刮口,反而有種輕盈脆響感。魚肉嫩滑,搭配粟米牛油泡沫帶甜香,金沙蜜糖豆增添層次,而墨魚膠則暗藏鹹香海味

🍸 *千尋(Chihiro)— 一杯可以慢慢解讀的調酒*

🐟 *甘鯛立鱗燒 Uroko Yaki Amadai*
2025-07-15 541 瀏覽
這裡的氛圍相當舒適,融合了現代與文學設計元素,讓人感覺如同置身於一個精緻迷幻閱讀空間。仲有超級靚嘅尖沙咀風景。🍟 薯條搭配帕馬遜芝士:薯條外脆內軟,搭配濃郁的帕馬遜芝士,讓每一口都充滿層次感。這道開胃小食絕對是分享的最佳選擇。🐟 Hamachi Crudo:鮮嫩的Hamachi生魚片,搭配清新的調味,讓人感受到海洋的味道,口感滑順。🦆 Duck Combo:10分驚喜,鴨肉搭配肉桂南瓜泥和橙醬,口感絕佳。肉質鮮嫩。有一個層次,食時似牛扒🥩,其實是鮮嫩鴨味(有種臘鴨嘅感覺)。廚師做得非常出色。🍰 Classic Tiramisu:經典提拉米蘇口感綿密,咖啡香氣濃郁,甜而不膩,咖啡味精髓完全覆蓋Tiramisu📚🍷

🍟 薯條搭配帕馬遜芝士:

🐟 Hamachi Crudo:

🦆 Duck Combo:

🍰 Classic Tiramisu:
📚🍷
2025-07-12 572 瀏覽
今日放工約咗同事去尖沙咀,試了同事推介嘅Library Restaurant and Bar!位置近地鐵站附近,室内環境好舒服,裝修雅致、燈光柔和,坐喺裏面好 relax。而最正系佢嘅室外位置,可以一路食嘢一路望到清真寺嘅靚景,尤其日落時分,個view 真系一流!醬油味噌慢煮豬鞍🐖豬鞍肉嫩多汁,自家製威士忌梨蓉,有梨嘅味道和酒嘅香氣、味道清新,和豬鞍非常配合,層次豐盈,十分出色!煙花女吸管意粉🍝意粉好特別,中間通窿好似飲管咁,通窿位咬落去有種輕微爆汁嘅感覺,而且口感煙韌,吸管粉用上蕃茄,黑橄欖煮成濃汁再加入鯷魚!鮮酸濃烈,好味😋Daily salad🥗配上佢哋自家製嘅Yogurt醬,沙律菜配起來好清新,亦可以帶出風乾火腿嘅鮮味!-Library Restaurant and Bar (尖沙咀)-尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

醬油味噌慢煮豬鞍🐖

煙花女吸管意粉🍝

Daily salad🥗

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

🌙呢間勁有格調嘅酒吧餐廳一直都有留意開一開始係俾佢個露台景清真寺景觀吸引咗然後發現呢間餐廳主打特色Cocktail而且主菜都睇落好吸引🍸♡ Fries with black truffle呢款系黑松露芝士薯條 用嚟送酒一流會喺你面前刨芝士碎加到滿碗 薯條嘅溫度令Parmesan cheese半溶真系好正🍟♡ Funghi Chicken Risotto呢款蘑菇燉雞意大利飯都好有驚喜首先個雞都🐣做得幾入味配埋意大利飯嘅Sticky口感真系幾夾而且份量都幾多😎夠哂飽 而且唔會太重口味 唔錯!♡ M5 Miso sous vide pork rack呢款黑毛豬安鞍有驚喜!🐷本身擔心會唔會口感好嚡好難切 點知入口系勁鮮嫩嘅口感 仲要個調味加咗Pear sauce 食落去勁清新配埋其他配菜食落去唔會好Heavy♡ Sauteed brussel sprouts & baby corn呢款配菜都幾值得加喺主菜加$68就會有一碟伴菜加左baby corn 同抱子甘藍🥬本身自己都好少食到呢款菜 喺呢度就可以一次過試曬~餐廳仲有甜品同埋Mocktail可以選擇如果天氣好嘅話坐露台打卡都會幾正📸而且餐廳已
🌙呢間勁有格調嘅酒吧餐廳一直都有留意開

♡ Fries with black truffle
呢款系黑松露芝士薯條 用嚟送酒一流

♡ Funghi Chicken Risotto
夠哂飽 而且唔會太重口味 唔錯!

♡ M5 Miso sous vide pork rack
呢款黑毛豬安鞍有驚喜!

而且餐廳已圖書館做主題,感覺真系好有格調睇得出裝修用咗唔少心機📚
2025-07-10 449 瀏覽
再訪依間位於尖沙咀嘅靚裝主題酒吧餐廳✅ 以圖書館來命名,入內一片睿智嘅墨綠主色調,感覺型格中又帶一點神秘感🤣 室外位同室內偏暗嘅色調形成鮮明對比,感覺陽光又悠閒,好有渡假feel❤️ 主食試咗好有特色嘅甘鯛立鱗燒😘 立鱗炸得脆卜卜口感十足,底下魚肉又滑又嫩,入口鮮美鹹香,配上牛油粟米醬調味,超級惹味☺️ 魚下還有多粒彈牙可口嘅墨魚膠🌟 真係食唔停口咁正📍 甜品㨂咗兩款❣️ 分別係開心果焦糖燉蛋同埋好多人推薦嘅提拉米蘇👍 前者勁大個裝滿成個餐盤🤣 好有誠意🥴 上面以木糠同埋豔紅嘅金巴利莓雪糕作點綴🤩 好醒神🤣 食落又滑又嫩,不會太甜,焦糖甘甜薄脆,整體唔錯🌟 提拉米蘇應該轉咗整法🥴 但食落一樣香滑細膩,可可與咖啡滋味恰到好處,手指餅盡吸當中精華,奶油柔軟甜美,唔算太膩,都幾好食😋 特意試咗佢哋一款Signature Cocktail❤️ 㨂咗杯好有feel 嘅🐱 貓之報恩🐱 夢幻紫色微微透光,賣相好靚❤️ 加入了蝦頭、雞粉等鹹香又獨特嘅食材,令Cocktail 清新中帶一點鹹香😋 有興趣可以睇下Menu, 會有Cocktail 背後嘅創作故事👍 好有心思🥰

2025-07-08 435 瀏覽
再訪尖沙咀呢間隱藏打卡西餐廳( o˘◡˘o) 望到九龍清真寺 餐廳環境亦充滿異國風情~有新嘅午餐𝒎𝒆𝒏𝒖 質素非常不錯 二訪都無失望.Lunch Set✿ 香煎加拿大豬鞍扒 $158✿ 牛油慢煮比目魚 $138✿ 餐湯及麵包 +$18|精選沙律 +$28✿ 附送冷泡茶豬鞍好厚身大份 但唔過韌 肉色粉嫩 南瓜醬汁好加分 比目魚軟嫩鮮甜 伴碟仲有法式燴雜菜可以蘸多士加配嘅餐湯同沙律都好味 質素一啲都唔𝒉𝒆𝒂餐廳另一邊亦有𝑩𝒂𝒓枱位置 叫返杯酒更有格調啊

再訪尖沙咀呢間隱藏打卡西餐廳( o˘◡˘o)
望到九龍清真寺 餐廳環境亦充滿異國風情~
有新嘅午餐𝒎𝒆𝒏𝒖 質素非常不錯 二訪都無失望
Lunch Set