4天前 0 瀏覽
餐廳設每日隱藏menu,可開著手機的NFC功能放到menu上觀看,有趣啊👍🏻在snacks menu選了香脆薯條、帕馬遜芝士配黑松露醬和茄汁。薯條炸得金黃酥脆,灑上慷慨份量的帕馬遜芝士增添鹹香。黑松露醬濃郁醇厚,好美味,還配搭了茄醬。 立鱗馬頭魚,正是為了這道菜而來,能保持水準,賣相美觀又美味!魚鱗煎至挺立香脆,魚肉保持細嫩多汁,火候掌握精準。醬汁輕盈帶檸檬香,平衡了魚脂的豐腴,整體風味高雅。 加了一份蘑菇side dish,粒粒斗大,充滿菇香。海膽及蟹肉墨汁意粉,又是一水準之作。墨汁意粉彈牙有嚼勁,海膽鮮甜濃郁,蟹肉絲絲分明,兩者與微鹹的墨汁形成鮮明對比。 雖然點的食物不多,但剛好各項都有水準,會回頭啊!餐廳分室內和室外,十分多打卡位,佈置見心思。

雖然點的食物不多,但剛好各項都有水準,會回頭啊!

餐廳分室內和室外,十分多打卡位,佈置見心思。

2025-07-16 0 瀏覽
餐廳中西fusion風格貫穿整個餐單,每一道菜都似係一場文化對話,唔只係味覺,仲係視覺、感官、意境嘅交織。🍸 *千尋(Chihiro)— 一杯可以慢慢解讀的調酒*淡黃通透酒體,聞落清新但唔簡單。混入以肥豬肉釀製的玉冰燒,酒香中帶點煙燻及肉脂甘甜,如千尋父母變豬的寓意般,隱藏深層訊息。白色泡沫覆蓋杯面,好似千尋澡堂工作時漂浮的氣泡。一口落去,層次非常豐富,由柚皮清香慢慢轉為濃郁酒體,餘韻綿長,係味蕾上展開一場奇幻旅程。🍗 *桂花松露醬燒雞配法式燴小椰菜 — Yellow Chicken*雞皮烤得微脆,肉質嫩滑多汁,桂花香融入松露醬中,優雅又不失深度。配菜方面,小椰菜吸收醬汁之餘仍保留清脆感,蘭度豆帶點甜意,蘋果清香中和整體鹹香,好玩味嘅平衡組合🐟 *甘鯛立鱗燒 Uroko Yaki Amadai*魚鱗炸至酥脆如片片金箔,入口時唔覺刮口,反而有種輕盈脆響感。魚肉嫩滑,搭配粟米牛油泡沫帶甜香,金沙蜜糖豆增添層次,而墨魚膠則暗藏鹹香海味

🍸 *千尋(Chihiro)— 一杯可以慢慢解讀的調酒*

🐟 *甘鯛立鱗燒 Uroko Yaki Amadai*
2025-07-15 0 瀏覽
這裡的氛圍相當舒適,融合了現代與文學設計元素,讓人感覺如同置身於一個精緻迷幻閱讀空間。仲有超級靚嘅尖沙咀風景。🍟 薯條搭配帕馬遜芝士:薯條外脆內軟,搭配濃郁的帕馬遜芝士,讓每一口都充滿層次感。這道開胃小食絕對是分享的最佳選擇。🐟 Hamachi Crudo:鮮嫩的Hamachi生魚片,搭配清新的調味,讓人感受到海洋的味道,口感滑順。🦆 Duck Combo:10分驚喜,鴨肉搭配肉桂南瓜泥和橙醬,口感絕佳。肉質鮮嫩。有一個層次,食時似牛扒🥩,其實是鮮嫩鴨味(有種臘鴨嘅感覺)。廚師做得非常出色。🍰 Classic Tiramisu:經典提拉米蘇口感綿密,咖啡香氣濃郁,甜而不膩,咖啡味精髓完全覆蓋Tiramisu📚🍷

🍟 薯條搭配帕馬遜芝士:

🐟 Hamachi Crudo:

🦆 Duck Combo:

🍰 Classic Tiramisu:
📚🍷
2025-07-12 0 瀏覽
今日放工約咗同事去尖沙咀,試了同事推介嘅Library Restaurant and Bar!位置近地鐵站附近,室内環境好舒服,裝修雅致、燈光柔和,坐喺裏面好 relax。而最正系佢嘅室外位置,可以一路食嘢一路望到清真寺嘅靚景,尤其日落時分,個view 真系一流!醬油味噌慢煮豬鞍🐖豬鞍肉嫩多汁,自家製威士忌梨蓉,有梨嘅味道和酒嘅香氣、味道清新,和豬鞍非常配合,層次豐盈,十分出色!煙花女吸管意粉🍝意粉好特別,中間通窿好似飲管咁,通窿位咬落去有種輕微爆汁嘅感覺,而且口感煙韌,吸管粉用上蕃茄,黑橄欖煮成濃汁再加入鯷魚!鮮酸濃烈,好味😋Daily salad🥗配上佢哋自家製嘅Yogurt醬,沙律菜配起來好清新,亦可以帶出風乾火腿嘅鮮味!-Library Restaurant and Bar (尖沙咀)-尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

醬油味噌慢煮豬鞍🐖

煙花女吸管意粉🍝

Daily salad🥗

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

🌙呢間勁有格調嘅酒吧餐廳一直都有留意開一開始係俾佢個露台景清真寺景觀吸引咗然後發現呢間餐廳主打特色Cocktail而且主菜都睇落好吸引🍸♡ Fries with black truffle呢款系黑松露芝士薯條 用嚟送酒一流會喺你面前刨芝士碎加到滿碗 薯條嘅溫度令Parmesan cheese半溶真系好正🍟♡ Funghi Chicken Risotto呢款蘑菇燉雞意大利飯都好有驚喜首先個雞都🐣做得幾入味配埋意大利飯嘅Sticky口感真系幾夾而且份量都幾多😎夠哂飽 而且唔會太重口味 唔錯!♡ M5 Miso sous vide pork rack呢款黑毛豬安鞍有驚喜!🐷本身擔心會唔會口感好嚡好難切 點知入口系勁鮮嫩嘅口感 仲要個調味加咗Pear sauce 食落去勁清新配埋其他配菜食落去唔會好Heavy♡ Sauteed brussel sprouts & baby corn呢款配菜都幾值得加喺主菜加$68就會有一碟伴菜加左baby corn 同抱子甘藍🥬本身自己都好少食到呢款菜 喺呢度就可以一次過試曬~餐廳仲有甜品同埋Mocktail可以選擇如果天氣好嘅話坐露台打卡都會幾正📸而且餐廳已
🌙呢間勁有格調嘅酒吧餐廳一直都有留意開

♡ Fries with black truffle
呢款系黑松露芝士薯條 用嚟送酒一流

♡ Funghi Chicken Risotto
夠哂飽 而且唔會太重口味 唔錯!

♡ M5 Miso sous vide pork rack
呢款黑毛豬安鞍有驚喜!

而且餐廳已圖書館做主題,感覺真系好有格調睇得出裝修用咗唔少心機📚
2025-07-10 0 瀏覽
再訪依間位於尖沙咀嘅靚裝主題酒吧餐廳✅ 以圖書館來命名,入內一片睿智嘅墨綠主色調,感覺型格中又帶一點神秘感🤣 室外位同室內偏暗嘅色調形成鮮明對比,感覺陽光又悠閒,好有渡假feel❤️ 主食試咗好有特色嘅甘鯛立鱗燒😘 立鱗炸得脆卜卜口感十足,底下魚肉又滑又嫩,入口鮮美鹹香,配上牛油粟米醬調味,超級惹味☺️ 魚下還有多粒彈牙可口嘅墨魚膠🌟 真係食唔停口咁正📍 甜品㨂咗兩款❣️ 分別係開心果焦糖燉蛋同埋好多人推薦嘅提拉米蘇👍 前者勁大個裝滿成個餐盤🤣 好有誠意🥴 上面以木糠同埋豔紅嘅金巴利莓雪糕作點綴🤩 好醒神🤣 食落又滑又嫩,不會太甜,焦糖甘甜薄脆,整體唔錯🌟 提拉米蘇應該轉咗整法🥴 但食落一樣香滑細膩,可可與咖啡滋味恰到好處,手指餅盡吸當中精華,奶油柔軟甜美,唔算太膩,都幾好食😋 特意試咗佢哋一款Signature Cocktail❤️ 㨂咗杯好有feel 嘅🐱 貓之報恩🐱 夢幻紫色微微透光,賣相好靚❤️ 加入了蝦頭、雞粉等鹹香又獨特嘅食材,令Cocktail 清新中帶一點鹹香😋 有興趣可以睇下Menu, 會有Cocktail 背後嘅創作故事👍 好有心思🥰

2025-07-08 72 瀏覽
再訪尖沙咀呢間隱藏打卡西餐廳( o˘◡˘o) 望到九龍清真寺 餐廳環境亦充滿異國風情~有新嘅午餐𝒎𝒆𝒏𝒖 質素非常不錯 二訪都無失望.Lunch Set✿ 香煎加拿大豬鞍扒 $158✿ 牛油慢煮比目魚 $138✿ 餐湯及麵包 +$18|精選沙律 +$28✿ 附送冷泡茶豬鞍好厚身大份 但唔過韌 肉色粉嫩 南瓜醬汁好加分 比目魚軟嫩鮮甜 伴碟仲有法式燴雜菜可以蘸多士加配嘅餐湯同沙律都好味 質素一啲都唔𝒉𝒆𝒂餐廳另一邊亦有𝑩𝒂𝒓枱位置 叫返杯酒更有格調啊

再訪尖沙咀呢間隱藏打卡西餐廳( o˘◡˘o)
望到九龍清真寺 餐廳環境亦充滿異國風情~
有新嘅午餐𝒎𝒆𝒏𝒖 質素非常不錯 二訪都無失望

豬鞍好厚身大份 但唔過韌 肉色粉嫩 南瓜醬汁好加分
比目魚軟嫩鮮甜 伴碟仲有法式燴雜菜可以蘸多士

加配嘅餐湯同沙律都好味 質素一啲都唔𝒉𝒆𝒂
餐廳另一邊亦有𝑩𝒂𝒓枱位置 叫返杯酒更有格調啊
呢日早收工仲可以睇到日落🌅💕原來尖沙咀鬧市都有一個睇日落嘅好地方🍽️餐廳嘅裝潢好特別💚Indoor係一個綠色系嘅”圖書館”📚室外嘅環境都好舒服好chill✨🥑牛油果醬鰻魚墨西哥脆餅有驚喜嘅墨西哥脆餅牛油果醬好rich 同燒鰻魚又幾夾✨🐟甘鯛立鱗燒平時多數喺日式鐵板燒食到嘅甘鯛立鱗燒呢度用左牛油粟米做醬汁🌽魚鱗煎得好酥脆 但又保持到魚肉好嫩滑🐟🍝牛肝菌卡邦尼意粉呢個Carbonara同平時唔同係配搭風乾豬面頰肉🐽牛肝菌🍄‍🟫上面鋪左滿滿嘅芝士碎🧀 意粉好彈牙又掛汁~💚 開心果焦糖燉蛋第一次食綠色嘅Crème brûlée燉蛋好滑~開心果味好出!仲有好match嘅Cranberry雪糕🍧 🍹MagazineMocktail嘅名好特別~配合返Library嘅主題點左一杯熱情果為主調嘅Magazine🍹 好清新🌱
呢日早收工仲可以睇到日落🌅💕

魚鱗煎得好酥脆 但又保持到魚肉好嫩滑🐟

🍝牛肝菌卡邦尼意粉
呢個Carbonara同平時唔同
係配搭風乾豬面頰肉🐽牛肝菌🍄‍🟫
上面鋪左滿滿嘅芝士碎🧀 意粉好彈牙又掛汁~
💚 開心果焦糖燉蛋
第一次食綠色嘅Crème brûlée
燉蛋好滑~開心果味好出!
仲有好match嘅Cranberry雪糕🍧

🍹Magazine
Mocktail嘅名好特別~配合返Library嘅主題
點左一杯熱情果為主調嘅Magazine🍹 好清新🌱
  • 甘鯛立鱗燒
2025-07-07 0 瀏覽
今日約咗朋友食飯,朋友帶咗我黎呢間 library restaurant and bar, 聽個名已經好有格調, 餐廳裝修摩登又時尚,有特色好多打卡位, 仲有戶外雅座 座位寬敞舒適。Rome:入面有辣豆瓣醬蕃茄粗管通粉, 茄子,水牛芝士, 長通粉軟硬度剛好,整體感覺濃郁而不膩, 辣味適中, 加上茄子吸收醬汁精華更添美味。Carbonara:卡邦尼的濃稠感恰當好處, 濃郁奶香口感順滑。 配搭牛肝菌令口感更加豐富。Tiramisu:濃濃咖啡香和濕潤軟綿口感,質地偏挺身,口感綿密上層加左可可粉中和甜味,甜而不膩。Pistachio creme brulee:開心果焦糖燉蛋配金巴利莓雪糕,焦糖甜度適中與開心果嘅香氣相得益彰,燉蛋質地細膩口感柔滑,每口都帶有開心果果香,配上金巴利莓雪糕酸酸甜甜,感覺清新。
Rome:
Carbonara:
Tiramisu:
濃濃咖啡香和濕潤軟綿口感,質地偏挺身,口感綿密
上層加左可可粉中和甜味,甜而不膩。
Pistachio creme brulee:
2025-07-03 382 瀏覽
尖沙咀的 Library 西餐廳,位在彌敦道Manson House,環境特別對住清真寺。綠色牆面和書架設計,像個小圖書館。牛油慢煮比目魚配法式燉雜菜同麵包片比目魚用牛油慢煮,魚肉滑溜溜,香濃得嚟又唔會太膩。配埋法式燉雜菜,麵包片烤到金黃香脆,夾埋魚同雜菜一齊食,好有層次感 。香煎黑安格斯西冷牛扒配香辣番茄牛油同幼滑薯蓉牛扒煎得啱啱好,外層帶少少焦香,但入面依然保持住嫩滑多汁嘅質感,每一啖都充滿肉味。配埋香辣番茄牛油,酸酸甜甜再帶少少辣勁,令牛扒嘅層次感更加豐富。 📍Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

牛油慢煮比目魚配法式燉雜菜同麵包片

香煎黑安格斯西冷牛扒配香辣番茄牛油同幼滑薯蓉

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
2025-06-04 1358 瀏覽
前幾日同朋友去尖沙咀 Library 西餐廳試吓,感覺幾正!一入去見到綠色牆同書架,好似圖書館咁有 vibe,坐低好舒服。我點咗「白酒忌廉煮藍青口」,青口好 fresh,醬汁濃濃地好香,沾法包食一流。朋友試咗「紅酒燴牛面肉」,話牛肉燜得好軟,紅酒味搭得啱,幾滿足。甜品叫咗個「Tiramisu」,咖啡味正,唔太甜,食完好 relax。服務員好 nice,上菜快,會問你有咩需要,氣氛好輕鬆。價錢唔算平,主菜百幾二百,甜品八十蚊左右,一人二三百喺尖沙咀 OK 啦。店內燈光夜晚有啲暗,幾啱同朋友傾計同影相。食物同環境都唔錯,特別係青口同薯條好有誠意,下次想試吓佢哋嘅意粉!
2025-05-12
15 分鐘 (堂食)
2025-05-31 1555 瀏覽
今次試咗Library嘅慢煮豬鞍,上枱已經切好一片片,方便食。豬鞍煎得外皮微焦,入面保持到粉嫩色,火候控制得好好,肉質爽口彈牙唔會韌,亦唔會好多肥膏,豬鞍嚟講真係好出色😋 .同埋真係要讚吓佢啲酒,全部都好有特色,同埋每款酒用嘅器皿同埋飲落都有驚喜😍.環境方面,室內墨綠色設計幾有格調同高級感,室外D位望到清真寺景,夜晚燈光暗暗哋,幾chill適合傾計。不過價錢屬中上,尖沙咀地段算合理,如果想搵個靚景地方食西餐,呢度可以一試。
2025-05-17
  • Sous Vide Pork Rack
2025-05-19 1378 瀏覽
主打西式料理,店內以綠色牆面和書架為設計特色,氛圍溫馨。我試了「肉醬芝士千層麵」,層次分明,芝士濃郁,肉醬味道均衡,份量適中。另一道「松露醬炸薯條」,薯條外脆內軟,松露香氣明顯但不過濃,當小食不錯。飲品選了「Strawberry Lychee Green Tea」,草莓和荔枝味清新,茶底順口,解膩效果好。服務方面,店員效率高,態度友善,會主動問意見,但高峰期略顯忙亂。價格偏高,符合尖沙咀地段行情。店內空間不算大,設計有心思,適合小聚或約會。整體而言,Library 的食物品質穩定,環境吸引,味道中規中矩,適合喜歡西餐和特別氛圍的食客。
2025-04-18
10 分鐘 (堂食)
朋友帶我到尖沙咀的 Library 西餐廳,位在彌敦道Manson House三樓,環境挺特別,望着清真寺。一進去就看到綠色牆面和書架設計,像個小圖書館,氣氛輕鬆又舒服。我點了「白酒忌廉煮藍青口」,青口新鮮,醬汁濃郁不膩,配法包吃很滿足。朋友試了「紅酒燴牛面肉」,牛肉燜得軟嫩,紅酒味淡淡的很香,吃起來不錯。上菜速度也快。店內晚上燈光微暗,氣氛很放鬆,適合聊天。不過價格不算便宜,主菜$150-$200,甜品$80左右,人均大概$250-$300,在尖沙咀算合理。整體來說,這裡環境是亮點,食物味道穩定,適合想吃西餐又順便chill一下的朋友聚會。
朋友帶我到尖沙咀的 Library 西餐廳,
位在彌敦道Manson House三樓,
環境挺特別,望着清真寺。
一進去就看到綠色牆面和書架設計,
像個小圖書館,氣氛輕鬆又舒服。
  • 慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁
  • 忌廉白酒煮藍青口
  • 白酒忌廉煮青口
2025-04-01 1547 瀏覽
朋友帶我到尖沙咀的 Library 西餐廳,位在彌敦道Manson House三樓,環境挺特別,望着清真寺。一進去就看到綠色牆面和書架設計,像個小圖書館,氣氛輕鬆又舒服。我點了「白酒忌廉煮藍青口」,青口新鮮,醬汁濃郁不膩,配法包吃很滿足。朋友試了「紅酒燴牛面肉」,牛肉燜得軟嫩,紅酒味淡淡的很香,吃起來不錯。甜品選了「Tiramisu」,咖啡味濃,口感綿密,甜度剛好,很解壓。服務員態度親切,會主動問要不要加水,上菜速度也快。店內晚上燈光微暗,氣氛很放鬆,適合聊天。不過價格不算便宜,主菜$150-$200,甜品$80左右,人均大概$250-$300,在尖沙咀算合理。整體來說,這裡環境是亮點,食物味道穩定,適合想吃西餐又順便chill一下的朋友聚會。
2025-02-27
15 分鐘 (堂食)