2019-03-01 355 瀏覽
今日一行4人去左青衣城Lunch,朋友話呢間日本餐廳唔差,份量又大,一於去試下。午市定食選擇唔少,有青森米同讚岐烏冬。每份定食都會附送麵豉湯同飲品。我簡左比較罕見既白咖喱飯。可能係日式餐廳關係,白咖喱飯味道好甜,咖喱汁既質感較稠。可惜除左顏色之外,真係食唔岀同普通日式咖喱既有咩分別(本身以為白咖喱即係奶味較濃。) 至於牛肋肉,餐廳所用既部分比較瘦,所以口感較老,好難咬開。飯份量都唔少,但鍋飯感覺上同用碟上冇分別,靠近碗面既米飯完全唔脆。不過,所用既日本米又軟又香,加上飯面有可以拉絲既芝士,挽回不少分。麵豉湯味道正常,冇咩特别。朋友點左個鯖魚定食,佢話味道正常,不過個魚皮煎到不太完整。總括黎講,呢個價錢仲要唔洗加一,係青衣城食尚算可接受啦,味道唔難食但環境都係舒適既。

至於牛肋肉,餐廳所用既部分比較瘦,所以口感較老,好難咬開。

麵豉湯味道正常,冇咩特别。

朋友點左個鯖魚定食,佢話味道正常,不過個魚皮煎到不太完整。

2019-02-27