星期三,去完吉之島特價日掃貨後便過去美麗華商場四樓吃午飯,見百樂小館有個兩人套餐,338元包點心,湯及小菜,十分豐富.點心可選兩款,每款兩件,點了燒賣及芋絲春卷,不過不失。(因顧住吃便忘了拍照)湯就選擇了一個紫菜漁蛋湯,湯清甜,夠熱👍加左幾條中芹,及放入幾片炸香的大地魚,好香,只係稍嫌魚蛋未熱透。潮汕小食點了乳香骨,有四、五件左右,好似炸朱扒咁上下,唔算出色,勝在唔油。這個鹵水小食樣樣都有小小,鹵水好香,(佢D鹵水可以話拍得住九龍城澄海老四D鹵汁)絕對冇得輸,鵝片入味,鹵蛋亦好好食,係腩肉肥左小小,鹵豆腐香滑,仲加幾片懷舊紅腸,好正👍這味咸雞,上枱時凍凍的,應該是煮好後風乾,味道鮮,雞味濃,份量唔小,可以話係抵食😚這味方魚炒芥蘭(方魚即大地魚),看似簡單,實則幾考師傅功力,要菜唔淋,又要爽口,加上唔可以太油,呢處做得好到位,加上方漁炸得香香一片一片的,添加幾片鮮菇點綴,上枱時還帶有陣陣紹興酒的餘香,無論材料同炒功都恰到好處,讚👍!這個杏汁桂花榚跟餐送的,不太甜,賣相吸引,唔差的。但我個人則徧向椰汁桂花,覺得味道比較配合些結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$4

乳香骨

鹵水小食

咸雞

方魚炒芥蘭

杏汁桂花榚

結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$438元,好飽,食物食唔哂,仲打包左兩盒剩下的回家做晚餐,可以講係又正又抵食
2020-06-04
鹵水小食