好難得可以喺灣仔呢種鬧市嘅地方,搵到一間咁舒服嘅餐廳 ,而食物質素又係唔錯 。坐落嚟嘅感覺就好似去咗日本既cafe 咁, 係一種休閒寧靜嘅感覺 ,可以慢慢輕鬆一下,同周圍嘅朋友談心傾計。而且成個地方好日劇feel,隱藏喺街角之中, 更有兩隻貓貓店長,周圍巡視店鋪。不過唔擺上嚟啦,想睇下貓貓既可以自己去餐廳食飯。 周圍都係充滿日本味道嘅擺設。 環境闊落坐得好舒服。其實都爭紮咗一陣,究竟要特盛嘅灼燒鰻魚飯丼,抑或係普通size嘅鰻魚飯丼,不過礙於有嗌到其他小食同埋飯,先試個普通嘅鰻魚飯丼先,其實個分別在於係原條燒鰻魚,抑或半條嘅燒鰻魚。雖然只係半條,份量都一啲都唔惹少, 而且烤鰻魚肉質肥美 ,加咗唔少嘅蒲燒汁去燒,非常之惹味,而且魚肉既肉質結實, 外皮燒得焦脆內軟,即叫即整,非常之有心機。 然後係另一個打卡位嘅龍蝦尾海膽味炒飯, 雖然要等一陣時間,因為都係即叫即燒,所以食落非常之熱,龍蝦嘅肉質彈牙鮮甜,加埋海膽醬,仲有輕微嘅清酒香味, 食落juicy得嚟又非常香口 。同埋好欣賞個炒飯炒得粒粒分明, 而且有輕輕嘅海膽香味,但係唔會太鹹, 清新得嚟唔油膩,好少炒飯會做得咁乾身 ,但又唔會太油。

周圍都係充滿日本味道嘅擺設。

環境闊落坐得好舒服。

灼燒鰻魚飯丼

龍蝦尾海膽味炒飯

話就話係龍蝦尾,但係其實都幾大隻,兩份開邊龍蝦,夾埋其實等於一隻,足足有個碗咁大。

另外小食方面就嗌咗松葉蟹肉帶子沙律,同埋酥炸軟殼蟹。

先講軟殼蟹啦 ,一份大概有兩隻手板咁大嘅軟殼蟹, 配上檸檬汁同埋沙律醋, 我就比較鍾意檸檬汁 ,有助祛除炸嘢嘅油膩感, 可能係油溫夠熱嘅關係,呢一隻酥炸軟殼蟹,食落唔會有多餘既油份,保持到鬆脆,但炸粉夠薄,唔會一口粉。

而且size夠大,食落啖啖肉,蟹身軟熟,而蟹腳同埋蟹鉗就炸得好香口, 表面仲撒滿椒鹽, 如果有杯啤酒就更加正呀。

酥炸軟殼蟹

至於呢個松葉蟹帶子沙律, 望落已經夠曬開胃,除咗唔同嘅蔬菜,例如蕃茄粟米生菜等等之外, 有唔少松葉蟹肉,蟹籽、帶子、蟹柳,望落已經好豐富好colorful。

不過 我比較欣賞嘅係反而係帶子每粒帶子都輕輕烤過表面, 有少少脆脆哋嘅感覺,撈埋沙律食好夾好鮮味。

松葉蟹帶子沙律

另外飲品同甜品方面,嗌咗一個藍莓水果茶,同埋士多啤梨蛋糕, 士多啤梨蛋糕就比較多忌廉同海綿蛋糕,食落都鬆軟嘅,不過配埋茶就會比較好。

至於藍莓水果茶, 酸酸甜甜好清新,食得太飽嘅時候飲兩杯就啱喇 ,仲可以一邊飲茶,一邊玩貓慢慢歎,細細壺茶其實都沖到幾多杯出嚟,飲下一杯,飲下又一杯,時間過得真係好快。

藍莓水果茶

收工食飯一邊慢慢坐,又可以同朋友傾偈,享受下寧靜嘅夜晚,都真係幾舒服,幾唔錯,好relaxing。
2018-06-15
龍蝦尾海膽味炒飯