2023-10-09
朋友相約我中環食韓國菜,我到達雲咸街中央廣場,但係我發現我搵唔到間餐廳😂原來餐廳用左簡約設計,門口唔會有大大隻嘅招牌。餐廳隱身於灰色牆身中,打開大門會見到紅色發光嘅酒吧。穿過酒吧就會到達晚餐用膳嘅地方。Oyster (6 pcs) $480蠔身飽滿又新鮮,有淡淡嘅海水和金屬味,主要係蠔本身嘅鮮甜味。Seafood pancake $250黃色嘅韓國煎餅,連邊緣都煎到焦香。內餡有鮮蝦、魷魚等等,口感有咬口又層次豐富。Korean fried chicken $180炸雞炸到金黃色又有光澤,炸皮香脆又唔會太厚。撕開外皮會見到雪白嘅雞肉,雞肉嫩滑多汁,同秘製醬汁都好夾。Sundubu Stew $180韓式嘅豆腐海鮮湯,橙黃色嘅湯底充滿鮮味,豆腐亦都非常幼滑,飲完成個人暖哂。Denver Steak $250店員即蓆喺面前烹調牛扒,待牛扒外層兩邊煎香就食。食落肉味香濃,又勁多肉汁。Korean Jeju Pork Belly $280平時豬肉俾人嘅感覺燒烤會好乾身,但係佢哋啲款就充滿油香又軟腍,但係又唔會覺得油膩。最後就食埋個Korean Noodle Soup $480補充下澱粉質,再加埋
Oyster (6 pcs) $480
Seafood pancake $250
Korean fried chicken $180
Sundubu Stew $180
Denver Steak $250
Korean Jeju Pork Belly $280
最後就食埋個Korean Noodle Soup $480補充下澱粉質,再加埋Makgeolli Gelato雪糕就完美嘅一餐。
JJJ Korean Steakhouse & Bar (中環)
中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖