2018-10-22 2403 瀏覽
日式海鮮濱燒食得多,平常大多數在旺區的高級居酒屋。而鯉魚門感覺上就係食中式海鮮的地方。但今次朋友仔話帶我大開眼界,深入鯉魚門,尋找隱世日式水產店。一到達目的地,海鮮櫃入面養著各種生猛海鮮,已經令人目不暇給。有傳統的新鮮海鮮貨,亦有唔少較為罕見的日本飛機貨。再行近座位,見到冇遮冇掩的全海景,實在令人十分興奮。冇諗過喺呢個地方,竟然有一間無敵海景的靚靚日式水產店。朋友仔快手揀咗幾款食物,打頭陣係我哋最愛的龍蝦。雖然呢款唔係游水龍蝦,但質素都幾高。店家處理得唔錯,肉質緊實,味道鮮甜,而且配搭的醬汁亦都幾特別。再來一客開胃刺身,朋友仔大讚,食得津津有味。浜燒海鮮,我偏愛貝殼類。店員會在我哋身旁,即席燒製。肥美飽滿的生蠔,配上店家特制的清酒醬汁,好juicy,味道亦更上一層樓。至於貴妃蚌,非常厚肉,每一啖都鮮味十足。又鮮又甜又有咬口,我同朋友仔都認為,這是我哋食過最好食的貴妃蚌。至於熟食,整體水準亦唔錯。串燒夠晒惹味。天婦羅香口得來又唔太油膩。燒魚的火候亦剛剛好。飽餐一頓,估唔到最後仲有驚喜!我地點左一客燒菠蘿作為甜品。分量十足,一客有8小件。火候亦恰到好處,表面有點焦香,咬開又會爆汁,甜甜的,

再來一客開胃刺身,朋友仔大讚,食得津津有味。

至於熟食,整體水準亦唔錯。

串燒夠晒惹味。

天婦羅香口得來又唔太油膩。

燒魚的火候亦剛剛好。

飽餐一頓,估唔到最後仲有驚喜!我地點左一客燒菠蘿作為甜品。分量十足,一客有8小件。火候亦恰到好處,表面有點焦香,咬開又會爆汁,甜甜的,好美味。同樣地,呢個燒菠蘿亦都係我同朋友仔食過最好食的燒菠蘿。

冇諗過去鯉魚門除咗食中式海鮮酒家之外,竟然仲有一間神秘得來又異常美味的三家村水產。
2018-07-10