2022-01-15 270 瀏覽
屯門真係有好多隱世美食!宏鮨芯位於屯門仁愛堂街1號,餐廳出面有個公共停車場,方便揸車人士去食。我架車都係就咁泊係出面,好方便。餐廳入面嘅裝修充滿日本風,環境舒適。上網睇食評見到好多人都有嗌過蟹殼嚟食,我都非常有興趣,決定叫咗個「甲羅燒」,佢係一個蟹殼裝住蟹膏,蟹子同蔥花,唔單止可以食到蟹膏嘅鮮甜,撈埋蔥花同埋蟹子,令到成個口感好豐富,伴小多士食簡直一流,真係好想佢比多幾舊多士我。然後,黎咗個「日本櫻花蝦炒飯」,廚師落重料!佢灑左好多櫻花蝦喺面同伴碟。而且飯夠乾身之餘,櫻花蝦好脆口,味道又唔會太濃,份量又夠。如果怕就咁叫刺身唔夠飽,呢個炒飯係首選!最後,食埋個「牛油果軟殼蟹卷」就啱啱好,佢將牛油果切成簿片加埋啲蟹子放係面,而裡面嘅軟殼蟹啲炸粉唔厚。整體哩間餐廳質素都好高,兩個人食,飽住走,埋單都只係三百幾蚊,價錢合理,會再嚟食多次。