2021-10-19
朋友話佢公司附近有好嘢食,咁就緊係放工起行。原來佢搵到一日隱世拉麪店。朋友又真係幾犀利,因為拉麪店位置係平時行街都唔會去到,今次俾朋友搵到,叻!入到去鋪頭唔大,大概招呼到3至4枱嘅人客,但店員都好好俾我哋揀4人枱坐。麵有4款選擇,可以按個人喜好填紙揀麪嘅粗幼,軟硬同配料,朋友揀咗櫻花蝦辛辣拉麵,而我就係味增豚骨拉麵。本身因為唔瘋食得辣而放棄咗,但實際上個辣度得都接受到,炸櫻花蝦都好食,粉漿唔會好厚沾埋湯食夠惹味,朋友揀咗幼麪,幼麪原來都好掛湯仲好有咬口,下次可以自己挑戰一碗。味增豚骨拉麵都好濃味,有時太勁味增味會有反胃感,但呢度恰到好處,叉燒半肥瘦唔柴口,麪無梘水味,加埋大紫菜打咭效果非常好,80分!上網見食評都推薦串燒,當然都要叫幾串試下喇,兩個人叫咗雞心、雞軟骨同牛舌。雞心因為之前唔食內臟,但朋友想食,所以決定一試,原來食落都有啲爽口,又無內臟嗰種羶味,覺得下次可以再試。雞軟骨同平時放題食開嗰種一粒粒嘅好唔同,而係好似尖牙咁,好爽脆,再連少少肉,鹽燒反而比一般醃製嘅味道純粹,食到雞肉鮮味,牛舌都無落太多醃料,食到食材嘅真正味道!2個人食都係200多啲,都係合理價錢,小店要多多帶朋友
2個人食都係200多啲,都係合理價錢,小店要多多帶朋友支持~