2012-06-10
興之所至,海鮮癮起,於是我哋成班friend就約埋係上星期日入去南丫島食海鮮兼郊遊,多得其中一名團友既推介及安排,嗰晚既海鮮宴就定於大興海鮮酒家開餐。我哋一行十人準時係預定時間7pm抵達,大興比我第一個感覺就係門面簡陋 店內裝修一般 兼且又無海景view,講真當期時我對個海鮮宴都無咩期望。點知一入舖老闆兼大廚昌哥就即時出嚟熱情款待,仲同我哋談天說地 交流心得,之後先返回廚房準備晚餐。當晚既菜單係由昌哥決定,菜式有椒鹽瑤柱、清蒸鮑魚、豉油皇蝦、蟹肉羹、梅子蒸蟹、薑蔥生蠔、椒鹽鮮魷、炒蟶子、鹹魚炒飯。我只係可以用一個"正"字嚟形容呢個海鮮宴,用料新鮮之餘又足料,加上昌哥非常了得既廚藝,每碟菜都煮得非常岀色,無論火候、鑊氣、味道都無械可擊,非常感激昌哥讓我們享用如此一頓豐富、美味的海鮮宴,下次若果再來南丫島,我一定只會嚟"大興"。P.S. 從昌哥既交談當中 得知大興有三個不明文規定,一 要電話預約(新客通常被要求要先付押金),,二 銀碼小於$350/位不做,三 人數少不做