2019-10-10 47 瀏覽
如果有朋友想食粥底鍋,基本上我都幾推呢間,發哥粥底,佢地喺九龍灣工廈,位置上唔算話好方便,但勝在唔會話好多好多人,靜靜地食餐飯ok嘅。最重要係價錢抵食,又慳番好多人工時間去買料佢有幾個套餐,人均二百五蚊左右,合理價位,包前菜、湯、多款海鮮、牛肉、8款自選配料,同飲品任飲。如果唔想食粥底鍋,亦都有雞煲可以選擇。醬料前菜有青瓜同雞腳,可以食住等海鮮上,前者辣辣地,又脆又開胃。燉湯非常正,湯料多有誠意蒜蓉烤青口好正,青口大隻,蒜味香,配搭泰式酸辣醬幾惹味!海鮮有海蟹、海蝦、鮑魚、蟶子王、貴妃蚌、多寶魚、蜆、沙白,非常豐富,呢D自己出去買,好難買到兩人份量全部都好新鮮,蟹肉多,又夠扎實,啖啖肉!海蝦、鮑魚爽夠彈牙,蟶子大隻又鮮甜!貴妃蚌同沙白好多汁,淨係海鮮排場都有睇頭。安格斯牛肉有板有眼,每人都有三大片,紋路平均,有肉香。其餘配料都一律收貨,份量大器,食到中段我地已經飽飽地食埋個粥底真係飽到上心口,店員仲好細心幫我地整碎D芋粒同南瓜粒,粥食落更滑同更甜。

醬料

燉湯非常正,湯料多有誠意

蒜蓉烤青口好正,青口大隻,蒜味香,配搭泰式酸辣醬幾惹味!

安格斯牛肉有板有眼,每人都有三大片,紋路平均,有肉香。

其餘配料都一律收貨,份量大器,食到中段我地已經飽飽地