1K
喺澳門做咗成日嘢返嚟,去港澳碼頭都還好,食肆選擇都唔少,但今日落船選擇中港城,真係諗極都唔知有乜好食!好肚餓呀!點知一落船過完關,就見到M佬勁靚仔咁企喺度等我,佢仲話嚟到中港城,一定要搵間好嘢食!我都好想知中港城有乜好嘢食?!我唔要食快餐店架!終於就嚟到盈翠軒,試吓呢度嘅中菜啦!醬汁牛肋骨:一碟切成4片嘅牛肋骨,又幾抵食呀,而且仲炆得好入味,肥瘦適中,送飯至啱。栗米黑松露野菌釀竹笙:竹笙入面包住唔同嘅菇菌類,當然仲有M佬至鍾意嘅黑松露啦!一咬落就感受到好濃郁嘅菇菌味,加埋索哂粟米汁嘅竹笙,好好味呀。香煎百花龍躉扒:煎到好香好滑嘅龍躉扒,好鮮甜呀,但驚喜在於,夾有蝦滑,完全係perfect match!港式魚香茄子煲:唔駛多講,好夠鑊氣,送飯一流。蜜汁叉燒:本身諗住食燒鵝,點知賣哂,唯有叫叉燒啦!認事一句,呢個價錢食叉燒,性價比就唔多高喇!
醬汁牛肋骨
栗米黑松露野菌釀竹笙
香煎百花龍躉扒
港式魚香茄子煲:唔駛多講,好夠鑊氣,送飯一流。
港式魚香茄子煲
蜜汁叉燒