2017-07-16
香港實在有太多不同嘅餐廳,基本上好多菜式都會有,比較鍾情嘅係越南菜,中菜,日本菜,越南菜其實呢變化唔算多。但係亦都因為呢個原因所以我對佢嘅要求都會更多。越南菜裏邊最喜歡嘅就係Pho ~ Pho 這東西令我記起之前一位舊同事,喺英國長大,讀嘅係英國文化,家底亦都富有,生得高大俊俏,偏偏就係一個傻更更嘅男生,有家族生意唔做,走咗去我哋公司度做行街。佢話佢係英國讀左書10年學識嘅未必係英文,因為身邊嘅朋友10個有八個係越南人,反而中菜小食,pho 一星期食到三四餐。pho佢好認真咁樣教過我呢個讀音。仲教咗我幾句越南粗口。朋友知道我特別鍾意越南菜,特意邀請我嚟到呢一間餐廳,佢話呢一度嘅pho 應該係香港首屈一指,我冇乜點食過一啲傳說中好出名嘅餐廳,之前比較喜歡位於擺花街嘅一間越南粉店已經關掉,已經冇乜期望要搵到邊一間令我眼前一亮嘅餐廳,今次就泥試一試。位於囍帖街嘅佢,位置其實真係好少,各位要來食記得book枱,其實佢哋呢就係一個酒吧同餐廳嘅模式,不過好少飲酒嘅我都係會叫椰青。椰青呢樣野冇話邊間餐廳好飲嘅,清甜解渴就夠啦!佢正式來講唔屬於一間餐廳,所以呢晚餐食物選擇其實都真係唔多,惠貞不貴多亦都
佢正式來講唔屬於一間餐廳,所以呢晚餐食物選擇其實都真係唔多,惠貞不貴多亦都係我喜歡嗰間餐廳的原因,餐牌其實係兩頁紙。
點左個越式三文治,係我返咗嚟香港之後食過最好食嘅,佢有用到魚醬,外皮鬆脆,仲有兩款嘅越南扎肉配上其他蔬菜,魚醬的味道唔係個個接受得到,但係當你試過食過當地最好食嘅幾間越式三文治,你就知道呢種味道真係好正。
越南可真心講呢度係有啲貴,細碗,但湯底濃郁,每一啖湯都唔願意浪費,配上質素好高嘅安格斯牛肉,生洋蔥金不換芽菜以及檸檬辣椒等等,唔係呢個湯底我相信好多好多經典嘅越南餐廳都做唔到。
用上真正嘅越南粉,食咗一碗都覺得唔夠喉。暫時來講我覺得係除咗我自己整果碗個個讚好的粉之外,佢係最真材實料,你估個個可以曬一整日就係為咗煲個湯咩?咁樣搞一搞淨係湯底都$100碗。呢度嘅湯底真心叫好。好似好細碗但我覺得值得囉!
Ps. 題目純粹誇大自己,不要上心,哈哈!多謝各位
Ps. 如需去洗手間唔好去餐廳有手邊嗰個公廁,因穿過嘅對面有有冷氣嘅。