2020-02-16 1162 瀏覽
$138 𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙮 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩 : 𝙢𝙖𝙞𝙣 + 𝙨𝙣𝙖𝙘𝙠 + 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗼 𝗽𝗵𝗼 火車頭𝗉𝗋𝗂𝗆𝖾 𝖻𝖾𝖾𝖿, 𝗍𝖾𝗇𝖽𝗈𝗇, 𝗈𝗑 𝗍𝗈𝗇𝗀𝗎𝖾, 𝖻𝖾𝖾𝖿 𝖻𝖺𝗅𝗅, 𝗏𝗂𝖾𝗍𝗇𝖺𝗆𝖾𝗌𝖾 𝗁𝖺𝗆 生牛肉, 牛筋, 牛俐, 牛丸, 扎肉this one is legittt!! order this to satisfy your pho crave with all the consisting fresh ingredients. no matter the broth and noodles, they’re done well. 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗶𝗻𝗴𝘀 蒜蓉牛油雞翼 (3 𝗽𝗰𝘀)to my surprise, they were extremely tender!! i didn’t expect that much effort put on snacks (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻, 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗿𝗼𝘄𝗻 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿 (𝗵𝗼𝘁) 熱黑糖檸蜜薑⋆$118 𝙒𝙚𝙚𝙠
𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗼 𝗽𝗵𝗼 火車頭

$118 𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙝𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙮 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩 : 𝙢𝙖𝙞𝙣 + 𝙨𝙣𝙖𝙘𝙠 + 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠
𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗯𝗿𝗶𝘀𝗸𝗲𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗿𝗶𝗰𝗲 咖哩牛筋腩飯
beef brisket was outstanding, i really liked its 卜卜脆 texture, so beefy and chewy at the same time! yet the curry wasn’t viet-styled at all,, the coconut flavouring was too strong, which covered the curry:/ it actually tasted like thai curry instead.
𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿𝗰𝗮𝗻𝗲 𝘀𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 越式蔗蝦 (2 𝗽𝗰)
mMm this was generally decent,, not a must to try if you like sugarcanes. another snack that sounded quite appealing was the vegetarian rice paper rolls,, so you might consider ordering this instead.
𝗥𝗲𝗱 𝗱𝗮𝘁𝗲𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘄𝗼𝗹𝗳𝗯𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 (𝗵𝗼𝘁) 熱紅棗杞子蜜
there were only 2. goji berries. and a tiny pinch of red dates 🥺 still had strong flavour though.

$88 素菜越式三明治 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗻𝗵 𝗺𝗶 🌱
茄子 酸菜 香菜 青菜 是拉差蛋黃醬 𝖾𝗀𝗀𝗉𝗅𝖺𝗇𝗍, 𝗉𝗂𝖼𝗄𝗅𝖾𝖽 𝗏𝖾𝗀𝖾𝗍𝖺𝖻𝗅𝖾𝗌, 𝗌𝗋𝗂𝗋𝖺𝖼𝗁𝖺 𝗆𝖺𝗒𝗈
crispy and fluffy at the same time!! it was my first time having banh mi and i loveeddd it so much!! the sauce was so good on the veggies and i almost finished the whole thingy by myself ekkk i reallyy like this combo and im definitely recommending this to vegetarians!!
💰
$118 (house combo pho +$20)
𝗧𝗼𝘁𝗮𝗹 $379 (+10% 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘨𝘦)
  • Vegetarian  banh  mi
2020-01-16 646 瀏覽
在利東街即合和中心對面的Labola, 以賣越南菜為主,地方不算太大,室外皆置座位,室內有一間小獨立空間,約四五個位,啱一些要私人空間的食客。一般吃越南菜,都會吃生牛肉湯河,這次不例外。這𥚃生牛肉片,不算厚,也不薄,半生熟牛肉,食到有牛的鮮味,不是有些如外出的一片肉而矣。湯底很濃郁,洋蔥加香草芽菜,整个河粉很不錯。差在一點,是葱花遍湯海,對於不嗜葱的人,要很努力蒲走。叫了一客炸無骨雞翼,很脆口,熱辣辣,啖啖肉,埋單價約二百蚊。這𥚃食物價格雖然略貴,但物有所值。

2020-01-04
  • 生牛肉湯河
2020-01-12 481 瀏覽
呢間餐廳係喺利東街最督督嗰度 我都係家姐推介話lunch可以去嗰度試下 我先realise呢個位有個餐廳🤣🤣所以我哋有一個lunch time就去咗試下佢 同埋佢夜晚happy hour都幾chill 又唔會太噪 放工可以同同事黎飲翻杯🍹·嫩滑酸子豬頸肉配飯 $128呢一個我就覺得一般水準啦 佢個汁調得幾好食嘅 但係個雞略嫌有少少乾🙊但係佢個presentation好靚 尤其係我哋嗰日坐吧枱 之後佢後邊有啲啤酒咁樣擺好靚🥰·香料豆腐薯條呢度既lunch set係跟一個小食架 我覺得呢個就非常之值得一試😋😋佢係將豆腐炸到好似薯條咁 入邊個豆腐仲係勁嫩滑 但係出邊係炸酥酥脆脆 超正 我覺得呢個一定勁送酒😏不過因為呢一間野係越南野嘅關係 佢啲酒好多都有落香茅 係幾特別嘅 但係我自己唔係特別鍾意食香茅🙊如果大家喺呢度飲嘢 可以記得叫佢走香茅😈· #rbyeat #rby越南菜#rby灣仔·📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G02-03號舖
嫩滑酸子豬頸肉配飯 $128
香料豆腐薯條
#rbyeat #rby越南菜
#rby灣仔
📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G02-03號舖
嫩滑酸子豬頸肉配飯
  • 豆腐薯條
2019-09-06 1361 瀏覽
朋友叫我收工飲杯嘢傾吓計👭佢話有間嘅烏龍梅酒好好飲仲要話喺灣仔利東街嗰邊🤔話說我都係附近打滾幾年都竟然冇聽過所以我就跟咗佢去啦🤪·去到原來竟然係出名食越南野嘅La Bo La🇻🇳一黎緊係每人即刻叫番杯Oolong Rock啦🥃(雖然仲有其他睇落唔錯嘅cocktail)個人本身都好鍾意飲梅酒又鍾意飲茶☕️真係估唔到呢個組合堅唔錯🤤仲要happy hour好抵飲🤑🤑🤑話說原本都係$88都唔貴但依家只係$55杯😱😱😱然後happy hour仲有特別size嘅小食叫😳薯條係我最鍾意嘅粗薯🍟然後同一口炸芝士一樣好新鮮啱啱炸起🧀食落好滿足🥰·除咗小食我哋仲順便食埋晚飯🍴講真對越南野其實我都有啲要求😌我覺得呢間都真係同大家講嘅一樣真係幾好食👍而我特別最鍾意佢個越南米紙卷同越南辣椒膏炒通菜☺️·最後我係happy hour完之前仲加多杯Shiraz🍷只係$45咋🤫
朋友叫我收工飲杯嘢傾吓計👭
佢話有間嘅烏龍梅酒好好飲
仲要話喺灣仔利東街嗰邊🤔
話說我都係附近打滾幾年都竟然冇聽過
所以我就跟咗佢去啦🤪

去到原來竟然係出名食越南野嘅La Bo La🇻🇳
一黎緊係每人即刻叫番杯Oolong Rock啦🥃
(雖然仲有其他睇落唔錯嘅cocktail)
個人本身都好鍾意飲梅酒又鍾意飲茶☕️

而我特別最鍾意佢個越南米紙卷同越南辣椒膏炒通菜☺️
最後我係happy hour完之前仲加多杯Shiraz🍷
只係$45咋🤫
2019-08-28 3802 瀏覽
中餐西餐吃得多,偶爾我也喜歡去吃越南菜,最愛吃米紙卷和牛肉河粉。這天好友推介來到灣仔利東街的La Bo La,老闆是美食美酒愛好者,因而開設了這家法越小館,2017年更得到米芝蓮推介。餐廳需隱藏於一角,但設有戶內外位置,適合三五好友聚餐暢飲,也歡迎寵物到訪。頭盤小食我們點了幾個來share,我最喜歡的是鮮蝦米紙卷,這是經典的越南小食,餐廳用上牛油果及自家醬料,餡料不一樣,口感自然好。比較特色的小食有豆腐薯條,將豆腐製作成薯條狀,外面灑上蒜蓉粉及香料,雖然是素食,但也適合下酒。另外,我們也來了一份炸魚薯條,炸魚外脆肉嫩,加上自家製的蛋黃醬更好味。主菜方面,餐廳特別推出了特級牛河,用上美國薄牛肉、牛片及Wagyu Cross Bread 美國牛肉粒,熬煮了10小時的牛骨湯,牛味香濃有咬口,配上各種香葉香菜再加一點青檸汁,牛肉愛好者必定會喜歡!另外,羅望子雞扒及香茅豬扒都不錯,烤得香口,肉質嫩滑。餐廳雖小,但食物質素性價比高,也是個不錯的Happy Hour 選擇!

炸魚薯條

特級牛河

特級牛河
2019-08-28 1175 瀏覽
昨晚收工約咗幾個👯‍♀️girls friends HH + dinner,有人提議喺囍帖街附近的利東街食pho🍜越菜,於是我哋收工就陸續到達La Bo La這裏有Inside & out door ,真係好適合大家HH + dinner,加埋啲燈飾仲好浪漫❤️LA BO LA 獲得米芝蓮推介👍🏻👍🏻👍🏻我們大概六點到達,看到餐廳已經坐滿一半人,到接近七點,餐廳已經熱鬧到不得了,已經爆場👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻最大原因好食物質素+價錢經濟💁‍♀️還想在這裏說說,室外也歡迎帶寵物嘅朋友,並供應簡單嘅寵物飲品及食品,養寵物嘅主人多一個新選擇🐶🐱🥂有幾款菜式我特別喜愛😚鮮蝦米紙卷:經典越南小食,因為包得較精細,而且用上成本貴嘅牛油果及自家醬料,夏天食相當開胃特級高河:美國薄牛肉,和牛片及wagyu cross bread 美國嘅肉粒,牛骨湯煲10小時以上,牛骨湯非常非常濃郁,配各種香葉香菜,特別係鵝蒂,我一個人食咗一大碗豆腐薯條:豆腐製作成薯條狀,外面係蒜蓉粉及多種香料粉,係店內其中嘅素食選項,適合送酒,另有其他受歡迎嘅Impossible Meat 素食選擇,比起吃真正的薯條健康得多

🥂有幾款菜式我特別喜愛😚

特級高河

炸魚薯條
2019-08-27
特級高河
2019-08-08 1336 瀏覽
同事心知我很喜歡食PHO 不停向我推介利東街中一間法越式酒吧餐廳 今天剛好在附近上完課 誠意走過來一嚐!餐廳不算太大 裝修卻很cozy 有別一般越南菜館要了碗特級生牛肉湯河$108 這個價錢比一般pho當然來得矜貴 但送上枱後發現實在物超所值 整碗佈滿牛肉 包括新鮮的手切和牛 牛肩生牛肉 還有安格斯和牛西冷 單單是氣味和賣相上都已經很吸引 不同部位的牛口感大不同 令整碗粉變得十分豐富 牛肩肉質較結實有嚼勁 半生熟多汁好吃 而手切和牛口感爽滑 湯頭湯清味濃 河粉嫩滑好友就要了炆咖哩牛筋腩 炆得剛剛好 肉和筋都可以化於口卻未至於糊爛 也煮得非常入味 辣度適中沒有太嗆口 還有茄子和薯仔粒作配料 而我們又點了份蒜蓉飽 金黃香脆 沾上咖哩汁更滋味 食不停口點了杯西班牙生啤 又再追加點小食嘆下😋炸無骨雞翼啖啖肉 完全沒有炸漿的感覺 一咬口更爆汁 一旁的羅望子辣汁酸酸甜甜 剛好平衡了炸雞本身的油膩感😛覺得這間店牛肉相當高品質所以又要了份一口澳洲和牛粒 真的是鮮嫩無比 牛味超濃有肉汁 滿滿的炸乾蔥是加份位 香脆的蔥片和柔軟的肉質是perfect match🤗所有食物都超出我所料 必定會再來!

點了杯西班牙生啤 又再追加點小食嘆下😋

所有食物都超出我所料 必定會再來!
2019-07-30 476 瀏覽
在利東街不起眼的角落,有間越南mix 西式酒吧風格的小餐廳店鋪位置不大,但同時提供bar檯座位及露天座位,方便只想輕食及飲杯的朋友,算是面面俱全小食種類繁多,亦有數款肉類以至粉麵類的主菜選擇試了兩個小食越南蝦多士越南米紙卷加軟殼蟹蝦多士即叫即炸,蝦膠和多士比例完美米紙卷亦十分足料內有牛油果、生菜、青瓜、甘荀每件米紙卷的軟殼蟹份量平均主菜略嫌有點失望點了烤鴨胸配紅酒燒肉汁跟烤蒜頭及素菜蒸粉卷配菜蒸粉卷比主食烤鴨胸味道更佳鴨胸煮得有點過時,肉有點韌總結小食比主菜更出色是一個不錯談天說地的好地方
在利東街不起眼的角落,有間越南mix 西式酒吧風格的小餐廳
小食種類繁多,亦有數款肉類以至粉麵類的主菜選擇

試了兩個小食
越南蝦多士
越南米紙卷加軟殼蟹
蝦多士即叫即炸,蝦膠和多士比例完美
米紙卷亦十分足料
內有牛油果、生菜、青瓜、甘荀
每件米紙卷的軟殼蟹份量平均

主菜略嫌有點失望
點了烤鴨胸配紅酒燒肉汁跟烤蒜頭及素菜蒸粉卷
配菜蒸粉卷比主食烤鴨胸味道更佳
鴨胸煮得有點過時,肉有點韌

總結小食比主菜更出色
是一個不錯談天說地的好地方
  • Soft shell crab rice paper rolls
2019-07-29 361 瀏覽
這是沒有前設心態下的一餐晚飯。東南亞風味既越式食品,雖不是我平日晚飯嘅首選。只係凡事總有例外,就像La Bo La既餐廳門口一樣,帶點不起眼既既平凡,但原來平凡中驟見精彩。踏入簡潔玻璃門後,起柔和燈光下,眼見既係一列簡約的空內佈置,個人而言這種環境,絕對適合朋友同家人共渡既時光,無論係室外方便開懷暢飲既檯椅,還是室內起細致分佈方便用膳既座位,甚至獨行俠喜愛的bar檯位置…這方面的室內設計絕對係消閒聚腳首選。選擇上抱著貴精不貴多既心態,以選擇特色味道行先先選越式三文治(扎肉鵝肝配香葉、青葉),再選擇越南米紙卷(軟殼蟹)作首選,之後選擇蔥油烤雞扒、炸蝦餅(是拉差蛋黃醬)加埋最後選擇既牛油雞翼,完全足夠兩個人晚飯既份量!越式三文治,整體上口感覺得很平衡外脆法包中混雜餡料同鵝肝味道配合香葉等配合,清新既感覺,絕對值得一試!隨後既越南米紙卷選擇涵料用軟殼蟹,米紙卷上比例洽易,煙韌口感下,仍保持軟殼蟹不會因進食時散開,加上炸得酥脆,入口好容易加上配菜爽脆互動,係好合適既作胃前菜既選擇。至於蔥油烤雞扒、炸蝦餅同牛油雞翼,時間上差不多同時上檯,感覺上好豐富炸蝦餅外皮鬆脆,入口後蝦肉比較厚實、口感彈牙適
這是沒有前設心態下的一餐晚飯。
東南亞風味既越式食品,雖不是我平日晚飯嘅首選。

只係凡事總有例外,

踏入簡潔玻璃門後,起柔和燈光下,
眼見既係一列簡約的空內佈置,
個人而言這種環境,
絕對適合朋友同家人共渡既時光,
無論係室外方便開懷暢飲既檯椅,
還是室內起細致分佈方便用膳既座位,
甚至獨行俠喜愛的bar檯位置…
這方面的室內設計絕對係消閒聚腳首選。

選擇上抱著貴精不貴多既心態,
以選擇特色味道行先

先選越式三文治(扎肉鵝肝配香葉、青葉),
再選擇越南米紙卷(軟殼蟹)作首選,
之後選擇蔥油烤雞扒、炸蝦餅(是拉差蛋黃醬)
加埋最後選擇既牛油雞翼,完全足夠兩個人晚飯既份量!

越式三文治,整體上口感覺得很平衡

隨後既越南米紙卷選擇涵料用軟殼蟹,
米紙卷上比例洽易,煙韌口感下,
仍保持軟殼蟹不會因進食時散開,

至於蔥油烤雞扒、炸蝦餅同牛油雞翼,
時間上差不多同時上檯,感覺上好豐富

炸蝦餅外皮鬆脆,
入口後蝦肉比較厚實、口感彈牙適中,
再加上(是拉差蛋黃醬)既調味,
可以成為必食選擇。

蔥油烤雞扒同牛油雞翼
雞翼炸得好脆口,熱辣辣嘅感覺,雞肉更覺香滑。

不過,可能個人喜好下,覺得就算沒有牛油都一樣好味。

整體而言環境、氣氛、服務及食物質素,
絕對不會令人失望,
無論起人數多少選擇下,
或要環境適合氣氛進餐既環境,
接待態度上既細緻殷勤,
再加上穩定既食物質素,
絕對可以一試再試既餐廳!
  • 單骨牛油雞翼
  • 米紙卷
2019-07-22 420 瀏覽
利東街都幾多選擇,在出口處有間越南餐館就和女朋友進去,座位比較狹窄,同隔離位好近,二人枱有點細,環境昏暗,是酒吧加餐廳。Happy Hour點了杯Oolong Rock,酒味都幾重,不過最特別是有日本茶和梅子,還是第一次喝日本風味cocktail。特級生牛肉湯河都不是一般的薄切生牛肉,口感入口即溶,另外還有幾片是煎香了的安格斯和牛西冷,仲有三款牛配搭河粉,湯底幾濃郁,這個價錢都算化算,夠創新值得一試!Impossible 豬肉生菜包,如果不是女朋友要求我都不會吃,雖然調味很好,香料和普通豬肉生菜包沒有分別,不過這個素豬肉口感比較淋,又沒有油脂香味,還是傳統的豬肉生菜包更吸引。牛油雞翼牛油味道很重,絕對不會過鹹,難得吃到牛油雞翼是有香又重牛油味道,但是沒有其他多餘調味,很正宗,而且炸得很香脆,好好吃!濱海是幾香口的佐酒小吃, 有乾蔥香味。

Oolong Rock

Impossible 豬肉生菜包

牛油雞翼

濱海是幾香口的佐酒小吃, 有乾蔥香味。
濱海

Oolong Rock
Impossible 豬肉生菜包
牛油雞翼
濱海
2019-07-17 2543 瀏覽
今晚和女朋友到灣仔買東西,之後順道走到利東街找地方吃晚飯,天口㷫想吃點開胃的菜式,發現這家La Bo La好像不錯就去試試。餐廳是越南餐廳,一看餐牌已經知道十分對辦,提供不少正宗地道的越南菜式,前菜、小食、主菜、粉麵包羅萬有。Rice Paper Roll先來一客米紙卷作為前菜,軟糯的米紙包裹著牛油果、生菜、青瓜等,入口爽脆而味道輕怡,配撘特製醬汁酸甜微辣,十分開胃。Boneless Chicken Wing去骨的雞翼炸得外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,味道鹹鮮香辣俱全,蘸點一下羅望子醬汁,味道酸辣,刺激味蕾,十分惹味。Banh Mi另一經典的越南小食Banh Mi,法包烘熱外脆內軟,餡料有扎肉、豬肝醬、漬瓜等,十分和味而且層次豐富細緻,也有口感與味道變化不一的驚喜。Clams做法相當簡單的蒜蓉煮蜆,加入小蕃茄令湯汁增添風味,而蜆個頭大隻,蜆肉飽滿,味道清甜可喜,鮮味彷彿波濤洶湧席捲而來。Premium Pho最後少不了一碗Pho,先淺嚐一口湯底,味道豐厚濃香,令人食指大動。牛肉的份量絕不簡單,用上三款不同部位的澳洲和牛、US Prime及安格斯,煮得軟腍入味,同時牛味濃郁
Premium Pho
最後少不了一碗Pho,先淺嚐一口湯底,味道豐厚濃香,令人食指大動。牛肉的份量絕不簡單,用上三款不同部位的澳洲和牛、US Prime及安格斯,煮得軟腍入味,同時牛味濃郁,水準之作。
2019-07-17
2019-07-15 408 瀏覽
灣仔吃越南菜,地點方便,利東街有間乾淨又舒服的店子。外面看上去,似是西式餐廳酒吧,的確裏面有酒售賣。吃越南菜必點的是特級生牛肉湯河,湯底濃郁,生牛肉有牛肉片質素高,不韌又有牛肉味,牛肉粒六面輕輕炙燒過,肥牛片一灼即熟。越南米紙卷,饀料有牛油果,蘿蔔絲,生菜,青瓜,濱海像是米粉質感的越南食物,少許沙律醬,再配上酸甜的醬汁,惹味十足。柚子沙律,柚子粒甜甜的,健康清新,火箭菜,羅馬生菜等,拌微微酸醋汁,十分配合。越南辣椒膏炒通菜,這味菜有點辣,以蒜蓉,辣椒炒香,微辣卻讓人停不了口。最後點了甜品tiramisu,在冰箱內雪得十分冰凍,很解暑,酒香加上咖啡香,完成美味的一頓晚餐。
灣仔吃越南菜,地點方便,利東街有間乾淨又舒服的店子。
外面看上去,似是西式餐廳酒吧,的確裏面有酒售賣。

2019-07-10
2019-06-27 725 瀏覽
在利東街的一角,見到這間很不起眼的餐廳,門口有一大張酒吧枱放滿不同款式的酒,以為它是一間酒吧。但看看餐牌後,原來食的是越南菜,但food menu相對比drink list 是比較少款的。但見到環境不錯,就試一下吧,餐廳仲有outdoor座位提供,如果天氣涼一點,坐戶外都不錯。點了最愛的Banh Mi,Vegetable Rice Paper Rolls 及蒜蓉包。Banh Mi 用上越南麵包代替法包,即叫即做,烘得包身熱辣辣,亦很鬆脆,夾上扎肉,自家豬肝醬,新鮮沙律菜及越南香料,好味Vegetable Rice Paper Rolls 則用上米紙卷上牛油果,生菜,青瓜,紅蘿蔔同檳海,餡料全都是很清新健康的,點上魚露,更醒胃,夏天最岩。香脆的蒜蓉包,充滿濃濃的蒜蓉味。所以食蒜蓉包不一定要跟湯先好味的。食物價位雖然不太便宜,但勝在環境比較清靜,最岩同朋友來飲酒傾計。

Vegetable Rice Paper Rolls

蒜蓉包

2019-06-23
Vegetable Rice Paper Rolls
蒜蓉包
2019-06-26 470 瀏覽
以前囍貼街變化實在很大,由莊士頓道入,有很可愛公仔,利東街兩旁建築很漂亮,完全同灣仔不同風格。行到最後皇后大道東位置,有一英文名,完全看不出原來吃越南菜,很隱蔽感覺應該新開吧,之前沒發現它。喜歡它又靜又隱蔽就進去一試,午餐選擇有粉,飯,包,另外有飲品和小吃,很吸引。店內昏暗柔和燈光,帶點酒吧感覺,服務員英語對答,很高級感覺。我選了比較特別,素菜米紙卷;茄子素菜三文治,蜜桃茶。有牛油果,米粉,生菜,紅蘿白絲,不錯。茄子素菜三文治有驚喜!是傳統越南法包!脆脆法包,配上越南酸羅白絲,生菜絲加上炸得外脆內軟茄子,口感很有層次,完全驚喜內裡很多汁酸酸甜甜爽口,非常意外!如果你懂得越南,就知道這個飽不容易在香港吃到,很多越南店都沒有!蜜桃茶是我最愛,香香甜甜利東街的越南不容錯過,質素很高餐廳!

感覺應該新開吧,之前沒發現它。

我選了比較特別,素菜米紙卷;茄子素菜三文治,蜜桃茶。

素菜米紙卷

有牛油果,米粉,生菜,紅蘿白絲,不錯。

茄子素菜三文治有驚喜!是傳統越南法包!

茄子素菜三文治

內裡很多汁酸酸甜甜爽口,非常意外!

茄子素菜三文治

蜜桃茶是我最愛,香香甜甜

利東街的越南不容錯過,質素很高餐廳!
2019-06-26
下午茶
素菜米紙卷
2019-06-16 643 瀏覽
La Bo La今天在灣仔利東街逛街,這裏的商店種類不算多,但是全都很有特色,尤其是食肆,全部不是連鎖店,我覺得每一間都值得一試。朋友推薦這家越南菜,我並不喜歡吃越南菜,但是不想掃興只有答應。最終這餐廳令我對越南🇻🇳菜有180度的改觀,我們所點的所有菜式都讓我覺得非常美味。我點了一個蔬菜大蝦米🦐卷,他飽滿的蔬菜以及新鮮大蝦🍤,可以說是我吃過的米卷中最美味的。加上酸辣的醬汁,就更是美味非常。香草蜆肉的味道令整份蜆肉份外出色,蜆肉真的飽滿,每一口吃起來都有鮮味。牛肉檬也是出奇的美味,因為以為是一般的普通味道,只是用來飽肚,但是牛肉卻像和牛般有肉味,整個湯底都很出色,真的值得一試。這個羊肉就更令我驚嘆,只是$168便有三件,肉質嫩,醬汁是薄荷汁很搭配,吃得我津津有味。
La Bo La