2017-02-10 435 瀏覽
細細個讀書的時候,有讀過下以前九龍城呢個地方其實係城寨,係一個三不管的地方,即係香港政府不敢管、英國政府不想管、中國政府不能管,由居民獨立自治的圍城,係黃賭毒聚集之地,而家真係好難想像當時無政府狀態究竟可以亂成點時隔多年,呢個亂到媽媽都唔認得的地方,已經變身成為美食之地,由黃賭毒爭地盤,變成各餐廳爭奇鬥艷的好地方餐廳打正旗號以城寨作主題,門外的石獅子,以及掛起的紅燈籠,都充滿中國風味十大名菜看起來十分吸引,但要等下次同多D人一齊食先可以試到了,今晚2人飯叫每位上的菜色就岩晒我地被安排坐係卡位,餐廳都幾大,但我諗都係預約定會好D,我地平日黎食都座無虛席,走的時候更加見到有人等緊位城寨石鍋花膠 (每位$58)喜歡吃花膠的我們,見到做緊PROMOTION當然唔可以放過,石鍋一上時仲係大滾緊,而且石鍋實在好保熱,我等左一陣再吹左好耐先食到,$58有兩大舊花膠實在好抵,花膠仲要係有厚度的,個汁膠質豐富,我連個汁都飲左唔少蟹肉冬蓉羹 ($128)冬瓜蓉其實係切絲並唔係打成蓉,口感更豐富,而且仲有好多蟹肉,清清地,呢個羹實在係好大盤,合我地2人之力實在飲唔晒金銀蛋浸時蔬 ($88)我地揀左菠菜,又係

城寨石鍋花膠 (每位$58)
蟹肉冬蓉羹 ($128)

金銀蛋浸時蔬 ($88)

我地揀左菠菜,又係大大碟咁,金銀蛋其實即係皮蛋加鹹蛋,蛋的份量多得每一啖菜都確保可以同吃
金沙蝦球 ($168)

金沙即係將先將鹹蛋黃加油炒到起沙,再將已經剥殼及炸好的大蝦回鑊炒勻,確保每一舊大蝦都均勻沾上蛋黃,大蝦彈牙,加上滿滿的鹹蛋黃,香得令人忍唔住一舊接一舊的不停食,雖然膽固醇高左少少,但得閒放縱下唔緊要啦

今晚無叫任何飯麵,我地開頭都有少少擔心會唔夠飽,但每樣菜的份量都十分大,最後我地反而仲食唔晒添
2017-02-07