2017-03-31 1430 瀏覽
當日係朗晴坊悄悄地離開既財記,相隔一年,今日又再悄悄地係油麻地重開。記得以前係旺角每當唸唔到想食咩,就會自動走去財記,好似食住家飯甘,兩餸一湯。企理乾淨既裝修,完全唔會有麻甩茶餐廳既感覺,就算兩三個姊妹淘去食都覺得坐得舒服自在。重遇後立即相約男友去再尋當日味道,完全唔需要睇餐牌,一切照舊即可。先黎例湯記得以前有紅湯,而家無左。中湯有味精,個人唔太鐘意,覺得可以唔飲,期待紅湯捲土重來。咸蛋蒸肉飯 $55一直令我心掛掛既就係呢碟看似簡單,但係極有內涵既肉餅。呢到既肉餅係非常嫩滑,就甘睇都覺得粉嫩,入口係嫩得黎有肉汁。上面仲有原粒咸蛋黃,好大方。鼓油唔會太咸,整體配搭非常平均,送飯超正。西檸軟雞 $54另一道我覺得好出色既小菜,看似容易,但係其他餐廳食總係唔滿意,一係太乾,一係太酸。呢到既西檸雞粉漿唔厚已且帶有少少煙韌,唔知係咪用左蕃薯粉。雞扒啖啖肉,檸檬汁唔會係好膠質既茨,但流質得黎又夠掛係雞扒到。好感動,闊別年半,味道依然。埋單時,忍唔住問老闆點解當日甘突然地結業,原來係因為身體問題,應付唔黎。而家休息夠,身體好轉,就決定重開。雖然好掛住呢到既住家飯菜,但都希望老闆要作息定時,保持身體健

先黎例湯
記得以前有紅湯,而家無左。
中湯有味精,個人唔太鐘意,覺得可以唔飲,期待紅湯捲土重來。
咸蛋蒸肉飯 $55
一直令我心掛掛既就係呢碟看似簡單,但係極有內涵既肉餅。
上面仲有原粒咸蛋黃,好大方。
鼓油唔會太咸,整體配搭非常平均,送飯超正。
西檸軟雞 $54
呢到既西檸雞粉漿唔厚已且帶有少少煙韌,唔知係咪用左蕃薯粉。
好感動,闊別年半,味道依然。

雖然好掛住呢到既住家飯菜,但都希望老闆要作息定時,保持身體健康,甘樣先長做長有。

2017-03-27
  • 咸蛋蒸肉餅