2014-02-03 6566 瀏覽
每年同家人食圑年飯中菜係指定菜式. 大時大節酒樓通常很早就滿座,所以我早兩星期訂座,令家人不用擔心去邊到食飯! 今年想選一間好酒樓,見這間comment不錯,又係米芝蓮一星食店,一於同家人開開心心慶圑年!大約7PM到酒樓,差不多已滿座, 我們被安排坐入一個邊廳, 枱旁放了老細同陳方安生和曾特首的合照,看來有不少名人曾是座上客!很想試這裡的臭豆腐,但家人興趣不大,自己冇理由一個人食成碟,所以叫D大家都鍾意食的菜式. 最後選了糯米蓮藕, 醬鴨, 富貴雙方, 蒓菜魚丸湯,鍋貼,杭椒炒鱔糊和亁荀時菜.糯米蓮藕 – 這招牌菜差不多每一枱都叫! 其實係蓮藕釀了糯米再加上糖醬, 糯米和蓮藕都煮得好入味,食起來煙煙韌韌, 又不是很甜,是很特別的菜式.醬鴨 – 唔肯定是否涼菜, 上菜時不是太熱. 至於味道是不錯的. 不會過喊,鴨件都幾多肉,只是我對鴨不是太大興趣.富貴雙方 – 很有名的湘菜, 用中式麵皮包著蜜汁火腿和炸豆腐皮來食, 一定要加大量蜜汁(隨蜜汁火腿附送)! 這店做得好好味, 火腿是厚切的,完全零肥膏. 炸豆腐皮炸得很鬆脆, 將這又甜又鹹的東西一起放入口只係覺得好夾好味, 非常過癮!蒓菜魚丸湯

糯米蓮藕
醬鴨
富貴雙方
蒓菜魚丸湯
蒓菜魚丸湯 – 另一招牌菜! 這魚丸可選三鮮燴或作蒓菜湯, 我地選了湯上. 阿姐幫我地分好了才上枱. 魚丸完全同魚旦不同, 質感係好似豆腐, 又有魚的鮮香. 不是彈牙而是滑溜軟綿綿的. 另外蒓菜是水上植物, 好似海草但和魚丸一樣滑溜的, 湯底很清甜, 可中和濃味的湘菜.
鍋貼
鍋貼 – 很大隻和足料! 應該係剛剛煎起, 入口很熱很脆,十分香口!
杭椒炒鱔糊
杭椒炒鱔糊 – 有杭椒, 亁荀同鱔糊. 阿姐點菜時話這菜式不辣, 但其實都好辣下, 由其係D杭椒. 我爸係好辣之人也要叫蒸饅頭來送辣! 我只係食左一條鱔, 所以沒有評語可言.
亁荀時菜
亁荀時菜 – 個菜係點菜阿姐推介, 但我問左佢2次都唔記得呢個係乜菜. (如有朋友知道請轉告之!) 我只想講好入味,好新鮮同好快清晒! 簡單的煮法, 沒有濃湯醬汁也能帶出食物鮮味.

最後埋單約$1000. 這價錢食到這特式米芝蓮小菜, 加上環境不錯, 一定有下次!
糯米蓮藕
富貴雙方