2017-12-04 387 瀏覽
家中長老話想去返我地細個個時去睇聖誕燈飾個度行下,食返以前幫襯嘅酒樓,佢地咁有慶致,就一家大細去尖東賞燈,book 左鳳城酒樓食片皮鴨。呢度係北京名店全聚德分店,當然要食名物片皮鴨啦~ 418 蚊一隻。叫左順德名菜炸粉粿,炸得好鬆脆,有蝦同韮黃,浸上湯食,一d 都唔會漏。炒四季豆炒得好惹味,四季豆好嫩好甜,餸飯一流。主角片皮鴨由師傅主刀,手起刀落好快就片好成隻。連皮帶肉,份量好多。夠一圍食,我地人少少其實可以叫半隻。層皮超香脆,實在十分邪惡。甜品揀左懷舊style 焗西米布丁,味道香甜,蓮蓉夠香滑,大size 夠分到12碗,每人兩碗飽到上心口。細細個父母帶我地去尖東睇燈飾係好重要嘅童年回憶,同屋企人黎返呢區,真係咩回憶都返哂黎,配埋懷舊中菜,係好warm 嘅一晚。

主角片皮鴨由師傅主刀,手起刀落好快就片好成隻。

連皮帶肉,份量好多。夠一圍食,我地人少少其實可以叫半隻。

層皮超香脆,實在十分邪惡。