2011-05-08 100 瀏覽
長洲對我來說不是一個很陌生的地方, 但近呢幾年就多了很多不同主題的菜館及餐廳, 中, 西, 日韓, 印度, 星馬泰及各式各樣的甜品屋出現. 細細的小島很難想像居然有咁多選擇. 但是每次都是選擇到中式菜館食海鮮, 所以今次便轉轉口味食日本菜, 選來呢間味吉和風美食, 餐廳沒有特別裝收只喺簡簡單單而整潔, 沒有一點起眼, 像日本鄉下家庭式料理店一樣, 只有一位料理師傅主理, 最初喺有d 失望呀, 原因剛巧遇上島上太平清醮明日便開始齋戒三天, 店主抱歉地跟我們說為了想保持剌身的質素不想有多餘的存貨, 所以重昨天起已沒有魚生壽司供應及今天來貨的湯面差咗, 見意轉食湯烏冬, 吓! 心想咁點算食日本菜呀!! 好似嘜都冇.(算啦當年到日本自助遊都不是有魚生壽司吃啦, 再者在這小島會吃到日本直送咩!) 於是店主便推介咗幾度菜式, 雖然是一啲簡單到冇得簡單的菜式, 但估佢唔到居然有驚喜!! 在談話中得知店主(亞文)在20幾年前在水車屋日本料理跟日籍師傅由學徒做起,相信6, 70後的人會無人不識水車屋日本料理, 當年可說是數一數二的老牌日本料理, 但由於近呢10年內有很多
像日本鄉下家庭式料理店一樣, 只有一位料理師傅主理,

但由於近呢10年內有很多不正中及帶港人口味的平價日本料理出現, 使得它都要走向平民化, 差咗!!

由於時代的轉變及居於長洲的關係不想再早出晚歸, 便決定在細細的長洲創業,
怪不得有別於其它食市, 見店主對食材的重視不想影响食店的質素, 巳經係品質的保証,
價錢方面不算很平, 但有質素, 以長洲食店來計也不算貴, 你可以想像普通一碗魚蛋粉都快到HK$20啦,
相信不久的將來我們會再來.
:炸軟殼蟹: 好香脆炸粉唔厚不油
:炸吉列豬扒: 豬扒好juicy 個吉列皮好香脆, 不油
木魚炸豆腐: 木魚汁好好味, 個豆腐又夠滑
塩燒尖咀魚(自來) : 保留魚的鮮味, 不會燒得太乾
軟雞咖哩飯: 一般日式咖哩飯, 不過雞件好軟滑
豬軟骨湯烏冬: 個湯底好好味, 好味過豬骨湯底, 豬軟骨又夠淋
自家醃泡菜 (送呀) : 辣辣地幾好味
三文魚蟹子炒飯: 蟹子加埋啲炒飯咬落去好得意, 個炒飯不會好油粒粒飯可見, 但喺啲三文魚就有的(Hi) 啦, 三文魚都喺接受生食多啲.
白汁海鮮炒烏冬: 一絲絲的芝士好正好香芝士味, 好有日, 西cross over 的感覺
野菜炒烏冬: 一般唔差, 個汁好味, 味道与炒野菜好相似
野菜天婦羅: 食得出係新鮮上碟, 不會有油納納的感覺, 炸粉夠簿脆不會過厚恰到好處, 日本南瓜及蕃薯非常香甜好有咬口, 短瓜就一般
焦糖燉蛋: 個面啲焦糖好脆, 燉蛋食得出係真材實料好香滑creamy, 唔會像其它的甜品屋只用吉士粉來替代而大打拆扣.
朱古力心太軟: 就冇嘜驚喜, 細細個好濃朱古力味不過HK$12唔可以要求咁高

2011-05-07
  • 木魚炸豆腐