2021-04-07 1868 瀏覽
要食長洲既地道美食,連平時長洲居民都成日食既野,去熟食中心就最好不過,我都係近期先知有間人氣小店係熟食中心入面。以前去長洲都無特登去熟食中心搵野食,只係經過都見到好多人夜晚食海鮮,原來一直都錯過左呢間出名沙嗲牛既大排檔。通記又叫陳通記,係係長洲熟食中心入面既老字號大排檔,最人氣最多街坊食既有沙嗲牛、豬膶、魚蛋、羅漢齋、甚至係本地漁民新鮮捉到既鮮魷,不過鮮魷就供貨唔定,店鋪當眼處會貼紙牌話悿大家知當天鮮魷既供應情況。由碼頭行過去大概兩分鐘就到熟食中心,行到去中間就會見到通記既招牌,雖然係星期日人流多,但通記未至於坐爆人要等位。除了大排檔既半室外位外,入面都有冷氣室內位。落左單10分鐘後野食就到。-1️⃣ 沙嗲牛肉米粉 💰33(👅: 8/10)通記既招牌係沙嗲牛湯底,出名味道夠濃,食落唔太辣,反而充滿椰香同花生味,而且會食到花生粒。其實本身湯底係會用新鮮金華火腿骨熬煮,不過加左沙嗲牛基本上飲唔出。可以睇到沙嗲牛非常之濃,會見到起哂沙,而且呢種沙嗲牛係落花生個種,食落花生味重,食到好多花生碎,口感豐富,如果你係鍾意花生味既沙嗲牛,咁呢間好值得一試。而沙嗲牛既醬汁唔係濃稠個種,所以溝左湯之後都無特

1️⃣ 沙嗲牛肉米粉 💰33(👅: 8/10)

沙嗲牛肉米粉

可以睇到沙嗲牛非常之濃,會見到起哂沙,而且呢種沙嗲牛係落花生個種,食落花生味重,食到好多花生碎,口感豐富,如果你係鍾意花生味既沙嗲牛,咁呢間好值得一試。而沙嗲牛既醬汁唔係濃稠個種,所以溝左湯之後都無特別濃而係比較稀,不過飲落都夠味,而且唔會太鹹。牛肉份量非常多,食落算軟腍且無筋,不過沙爹味就欠奉,但會痴住好多花生粒。
沙嗲牛肉米粉

沙嗲牛最常見就係配公仔麵,不過因為之後仲有好多間餐廳想食,就無食到咁HEAVY,而呢度最多人叫反而唔係公仔麵,而係米通,米通就係又長又直既通粉,米通同沙嗲牛最夾既地方係因為佢中間可以索哂沙嗲牛既湯汁一齊食,但可惜去到個時米通好似岩岩賣哂(大概星期日既下午三點半) ,所以就叫左米粉。米粉食落正常,無話煮到太硬或者太淋。
成碗沙嗲牛肉米份量其實都幾大下,如果一個人食食完應該就會飽食唔到其他野,建議可以同人一齊SHARE。
2️⃣ 西多士 💰23(👅: 7.5/10)
西多士

西多士係即叫即整,係新鮮炸起,上枱時係熱辣辣。雖然影相影左一陣,不過上枱時其實牛油已經融到變成牛油水,證明個西多士真係好熱,或者牛油好早就擺左上去。
食落麵包夠鬆軟,西多士邊食落都脆口,蛋香濃郁,西多士內餡係無花生醬,如果鍾意食花生醬西多士既大家可能會無咁鍾意。另外店員會問你要煉奶定係糖漿,二揀一,感覺煉奶會更好食所以揀左,煉奶同牛油加落西多士絕對係邪惡但好食既配搭。
3️⃣ 維他奶 💰12(👅: 7/10)
維他奶

維他奶就係平時熟食中心見到既樽裝版,唔知點解覺得樽裝既會特別好飲,如果係冬天飲覺得特別暖特別好飲。

🌟最可惜係食唔到沙嗲牛既米通,因為唔多地方有米通揀,諗起米通可以索哂D沙嗲湯汁,甚至會有花生粒就知好食,如果想食到確實要早D去。除左沙嗲牛之外,都有1D好懷舊既茶記選舉好似滾水蛋、檸樂煲薑等。下次去長洲可以唔再盲綜綜淨係食大魚蛋同芒果糯米磁,呢間通記絕對係其中一間人氣選擇。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: 68 (服務費: NA)

2021-03-28
西多士