香港流行食韓式炸雞,要回想至2013年尾韓劇《來自星星的你》都mean專c嘅熱潮。韓國人炸雞啤酒係唔會當正餐㗎,係食完晚餐後嘅「下場」,或者有啲似香港人食完晚飯要食糖水或再轉場落酒吧繼續吹水。哈哈韓式炸雞本店喺西九龍中心8樓food court, 最近喺長沙灣天悅商場對面開咗分店。延續西九貼地親民嘅價錢。一人之境一人餐50蚊樓下就有交易,唔想食個set包嘅嗰個飯,仲可以轉多一件雞,好flexible。叫咗個$166嘅自選雙拼炸雞,每款至少有8件(其實冇認真數,但總之兩個人分咗兩餐食到好飽先食得哂)🧀皇牌芝士炸雞。前排食咗Lee Family同蘇dam,前者可算係韓式炸雞元祖店,星星熱潮時大排長龍,但最近食,啲肉仲嚡過湯渣。後面得個炸皮,肉薄過紙,兩者都令我好失望。但終於食到哈哈,即叫即炸,熱辣辣。無骨雞厚肉嫰滑多汁,芝士味濃,就算第二日雪過再用焗爐reheat,都好好味。另一款選咗甜辣炸雞🌶,呢個口味一向係自己飛彿,好好味。再加咗個🌽粟米濃湯脆薯條🍟,係粗曲曲薯條,唔使點茄汁都好夠味。開到好夜,同韓國一樣可以炸雞當宵夜

🧀皇牌芝士炸雞🐔

🌶甜辣炸雞🐔

另一款選咗甜辣炸雞🌶,呢個口味一向係自己飛彿,好好味。
🌽粟米濃湯脆薯條🍟

開到好夜,同韓國一樣可以炸雞當宵夜

2022-08-31
外賣自取