.今次介紹得比較詳細 因為小編今次揀蛋糕之前做咗好多research‼️✨ 可以同大家分享🤣.其實小編就快生日了🤣 但其實屋企人有啲各種健康問題😩 畢竟佢地已經有番咁上下年紀🥲 所以平時就算買生日蛋糕佢哋都唔可以食太多🥹 但係生日真係一個好重要嘅日子🥹 每次都想切蛋糕嘅時候大家放人咁食 唔洗就住就住☹️☹️ 食個蛋糕慶祝生日都要計住有幾多糖分真係好痛苦🥲🥲.🐷手繪黑芝麻龍貓蛋糕 (無糖)👉🏻👉🏻賣相好靚好吸引我🥹🥹蛋糕無店主自己一個親手畫出嚟🥹🥹見佢係新出嘅款式 龍貓✨以前細個睇開宮崎駿嘅動畫🇯🇵 一直都好鍾意龍貓同埋千與千尋🤣 (唔知大家有冇睇開)不過由細到大都冇乜點食過一啲造型好靚嘅蛋糕 都係大個咗之後會同朋友慶祝生日先會食到多啲唔同款式嘅蛋糕🥹👉🏻👉🏻味道好多睇開我哋個page嘅人都知道😂小編真係好鍾意黑芝麻味嘅野食😆呢個蛋糕黑芝麻味幾重 有啲似係芝麻糊嘅嗰種味道 (當然啦 芝麻糊熱食嘅話 香味係會隨着熱氣漂散會更香) 忌廉裏面嘅芝麻香味唔錯 連個bas嘅戚風蛋糕 都有啲芝麻味個忌廉亦都係口感幾滑 絕對唔會有油膩感/ 鞋烚烚👍🏻👍🏻 呢方面真係做得唔錯 .健康✨✨以下係個人分享👺😹呢幾

🐷手繪黑芝麻龍貓蛋糕 (無糖)
👉🏻👉🏻賣相好靚好吸引我🥹🥹
蛋糕無店主自己一個親手畫出嚟🥹🥹
見佢係新出嘅款式 龍貓✨
👉🏻👉🏻味道
健康✨✨
以下係個人分享👺😹

呢幾年嘅經驗都令屋企有人生日都唔敢買太大個蛋糕😞 因為屋企人唔可以食太多 所以屋企通常索性買個超細個嘅嚟慶祝生日🎂
但係原來係有#稀有糖 呢樣野 就算係長者🧓🏻👵🏻/ 小朋友/ 孕婦🤰/ 糖尿病患者/ 減緊肥 都岩食🥹
所以就唔需要擔心佢哋唔可以食太多 買大個啲都唔怕🥹🥹 真係好岩小編屋企‼️‼️ 因為屋企咁多人 集齊左 長者…糖尿病患者…小朋友…仲有努力減緊肥嘅人…😅
年年屋企都係叫我自己揀個蛋糕👽 但因為屋企好多限制😂😂 所以呢幾年都係同屋企人食啲普通啲嘅蛋糕 (無論自己生日或者屋企人生日都係)
今年就決定睇吓有冇啲啱大家食嘅蛋糕 廢事大家又喺到講講講…🥹

#大謬誤‼️
開頭以為無糖=0甜😂
低糖多糕=糖一半糖😂

👉🏻糖
原來無糖蛋糕 有啲係用代糖
咁我開頭以為啲蛋糕標明嘅「健康」只係講緊另一啲貴少少嘅代糖
之前見到IHerb都有一啲20幾蚊一包仔嘅代糖😗
不過見到呢間蛋糕舖頭嘅無糖蛋糕係用#稀有糖 雖然都聽講過 單就真係冇深究究竟係啲乜嘢😂😂
原來佢係冇人工化學嘅一種代糖👍🏻
亦都唔似某啲代糖食落有種令人唔太能夠習慣嘅味道😆(IHerb有一隻代糖就係咁樣😩)
所以啱啱所講…岩曬屋企啲人食😂

👉🏻忌廉
開頭以為植物忌廉會比較健康🥹 但係原來植物忌廉裏面有反式脂肪
用動物鮮忌廉 反而口感會比較好

👉🏻蛋糕可以唔用牛油
以前中學家政堂嘅時候 老師講過話好多甜品都係用牛油🧈 雖然小編間唔中都會整吓嘢食 但係唔專業嘅我 真係唔知道原來可以用其他又去代替牛油😂
今次呢一間係用咗美國大豆菜油 咁就可以冇 #膽固醇 屋企人有糖尿又有高血壓 膽固醇個數都唔太靚仔😂😂 所以比較啱我屋企
綜合呢幾個原因 最後喺我本身揀咗嘅四至五間蛋糕店裏面揀咗呢一間✨
希望我上星期做嘅一啲research都可以幫到大家 俾多啲參考價值大家👍🏻👍🏻