2023-12-31 199 瀏覽
嘗遍每一口地道串燒,彷彿每一串都串起了我對香港的情懷。走入這間寫意的維の味居酒屋,我立馬被那陣陣炭火的香氣吸引。先來的鳕魚棒外脆內嫩,配上未夠夠,真系惹味到不得了。燒芝士年糕,微微的焦香撲鼻而來,啖啖芝士,真係化口,爆炸嘅口感令人回味無窮!🧀牛舌尖一串比一串過癮,焦香肉嫩,多汁得黎,咬下去,滿口肉香真系過爽!芝麻雞翼呢,皮脆肉滑,嗌雞翼就梗係要雙雙對對食得開心啦。🍗海鮮方面,燒多春魚外皮微微焦脆,而入口即化的魚肉細嫩得黎,每一啖都咸香迷人。蔬菜類嘅燒翠玉瓜和燒秋葵都仲系保持住清新嘅味道,清雅解膩。呢個燒萵筍簡直系至爽無比,超級推介!🍢然後是嗰碗雜菇蜆肉稻庭烏冬,碗大嘅烏冬入口滑溜,蜆肉同雜菇完美交織,湯底鮮甜,感覺可以喝成碗。總括來講,這裏的美味穿透了每一串、每一碗,令人每一次品嚐,都想再來多幾次。這種地道美食,的確系香港嘅一個精美縮影。