2023-01-19
好耐無聚的朋友仔約食飯介紹我去呢間餐廳仲話呢度的設計好特別新沙洞澡堂 一聽個名都知韓式主題 但「澡堂」同「食飯」想像唔到個連貫性 🙌去到門口我已經好驚訝近門口的牆身設計到如韓國的澡堂般有數個花灑頭 仲有個大浴缸 仿真度有99%在寸金尺土的香港十分欣賞店主仍有心🥰🥰用部份空間作這個別出心裁的設計 食物方面 除左有齊傳統韓食生菜包豬肉 辣炒年糕 部隊鍋韓式豬手 拌飯 多款炸雞更有特色選擇 最愛 炸午餐肉條 😍每款食物都很大份 很足料 //炸韓國午餐肉條 $58//首先外觀已經滿分,用原盒午餐肉上,將炸午餐肉條放在罐頭裡面,賣相好吸引,打卡一流!每條好厚切炸至香脆,熱辣辣香脆薄薄的外層,口感外脆內軟,不會太油膩,香口惹味點些甜醬味道更加突出//炸雞//(韓式柚子半份 $88+蒜蓉豉油半份 $88)呢度嘅炸雞做得好不錯,即叫即炸,炸起上枱嘅炸雞咬落好香脆,內裡juicy而且都係無骨食落幾方便韓式柚子個汁甜甜酸酸好惹味 好香好好食!另外半份揀咗蒜蓉醬油味,蒜香味味道甜甜地,蒜蓉嘅味道幾出,食落幾惹味,醬汁非常夠淋左醬汁雞件外皮都keep 到脆,而半份炸雞嘅份量都幾多,起碼有6、7舊,夠晒兩個顏色
介紹我去呢間餐廳
仲話呢度的設計好特別
新沙洞澡堂 一聽個名都知韓式主題
但「澡堂」同「食飯」
想像唔到個連貫性 🙌
每款食物都很大份 很足料
//炸韓國午餐肉條 $58//
點些甜醬味道更加突出
//炸雞//
(韓式柚子半份 $88+蒜蓉豉油半份 $88)
韓式柚子個汁甜甜酸酸好惹味 好香好好食!
淋左醬汁雞件外皮都keep 到脆,
而半份炸雞嘅份量都幾多,起碼有6、7舊,夠晒兩個顏色。
//辣炒年糕 $148//
這個絕對有首爾同泓大街頭小食的感覺!
份量十足的辣炒年糕,內有鵪鶉蛋、魚糕串和年糕,用上韓式辣醬,香辣惹味,每一個食材都沾滿甜甜辣辣的醬汁,正!
年糕煙煙韌韌唔會太硬,辣度只有小辣程度,辣醬帶微微的甜味惹味又容易入口,$148份量超級多而味道夠正宗,這個是驚喜的!
//新泡菜豬肉拌飯 $96//
個飯入面有齊有芽菜、菠菜、紫菜、豬肉同泡菜等配料,
呢幾款菜都幾爽口,幾新鮮
豬肉不是一舊舊,而是一片片豬肉
另外仲有一細碗韓國嘅甜辣醬供客人自行調節辣度,這一點我覺得夠細心的照顧不同客人的需要
將所有配料混合辣醬及飯一起吃,滋味十足
//Tiramisu牛角酥窩夫 $58//
上面係凍冰冰嘅tiramisu
下面係熱熱地帶點牛油香嘅牛角酥窩夫
Tiramisu質地軟滑,咖啡味都幾重,
牛角酥窩夫口感酥香,窩夫因為係牛角包做牛油味都幾重,面層的提拉米蘇滑順美味,整體口感多層次。整體味道都相當唔錯,非常出色!
//宇治抺茶紅豆牛角酥窩夫 $58//
不錯!抹茶醬夠濃厚,紅豆一粒粒口感夠淋
紅豆的甜味又剛好中和了抺茶的回甘味,是完美的配搭。牛角酥窩夫帶點脆,加埋抹茶紅豆醬的creamy,一啖咬落去,口感好正
//新沙洞槍手 $58//
我是首先被它的名字吸引了
然後問店舖甚麼是槍手
原來是ginger beer薑啤
是我不抗拒的味道,於是就試一試佢
薑啤是類似汽水的口感
食炸雞食炒年糕飲這個也相當夾