2016-01-26 1107 瀏覽
住係葵青區的朋友有日同我講起,話長沙灣有間食沾麵既幾好味💁🏻,聽到我心思思,第二日就同男朋友去左試👫真係好耐冇黎過長沙灣,不過都唔算難搵,地鐵站一出行小小路就到🏃🏻🚶🏻🏃🏻,夜晚鋪頭開六點,同男朋友六點半去到未算好多人,鋪頭入面細細,大概得十個座位到🛋,但個感覺勝在夠親切,可以望住師傅煮麵 🍲,又可以同師傅傾下計講返沾麵先,鋪頭得4️⃣四款沾麵,同三款都係主打櫻花蝦🍤,有🍘醬油湯底,🍥味噌湯底同🍅蕃茄湯底,至於第四款就係㊙️每日十碗限定既海膽湯底沾麵💥依間沾麵麵既粗幼度同湯既濃淡味已經set好左,唔同平時食拉麵咁有得揀,不過都可以另加配料同麵底,咁我同男朋友就嗌左🍥味噌櫻花蝦湯沾麵($88)同🍜海膽湯沾麵($128)睇下個湯先🍲,首先出場既係味噌櫻花蝦湯,蝦湯顔色鮮豔,配上櫻花蝦同蔥碎🌿,濃郁又滋味😋,每張枱上面都有㊙️自加制既蝦醋🍶同山葵檸檬醋🍋,加埋蝦醋入去湯入面,酸酸地更帶出蝦湯既鮮味,大家都可以試下🤘🏻 而海膽湯底比大家睇下,嘩👀,成塊海膽係入面,真係冇厄你真材實料,一啖一滋味,如果兩個湯比較,海膽湯味道偏酸,而味噌櫻花蝦湯味道就較咸,各有各特色而麵條比平時出去食既粗,口感煙韌🍜,上麵

而麵條比平時出去食既粗,口感煙韌🍜,上麵既時候已經配埋兩片叉燒同一隻流心蛋🍳,叉燒肥瘦均勻🐷,一片都成都煙肉片咁長,將個叉燒浸係個湯到食入哂味,而流心蛋一夾,個蛋黃真係湧出黎,係湧出黎💦,而唔係半天掉咁流出黎

好耐都冇食過咁既流心蛋,基本上成餐都好滿意😼,係男朋友大食話麵量唔夠多🙄,大家可以參考下啦🤗
2016-01-25
5 分鐘 (堂食)