2023-05-06
⭕唔知大家有冇試過食得多西餐🍽️都會想搵返啲中餐試吓呢🥢其實有好多中餐質素好高㗎,就好似我今次帶大佬黎食呢間位於鑽石山嘅莆田,宜家仲有海蟶節活動進行中,中意食海鮮既你絕對值得一試㗎👍🏻🔻興化炒米粉炒米粉充滿着濃濃嘅農家風味,海鮮用料豐富😁當中包括蟶子、蜆同蝦,配合埋另上嘅辣媽辣椒醬,撈埋一齊食辣得來好過癮😎🔻莆田農家蟶溜湯平時出去食嘢都冇乜湯水,所以就叫咗呢一個湯試一試😛呢個湯嘅材料樣樣都有啲,有蟶子、蛋花、蕃茄、椰菜花、荷蘭豆同芫荽等材料,出嚟效果係幾好飲嘅😋蟶子亦相當肥美。不過廚師就落多咗醋,口感偏酸,如果可以落少啲醋嘅話就very good啦😇🔻蒜蓉蒸海蟶黎得莆田又點可以唔食蒸蟶子呢😀蒜蓉蒸蟶子擺盤賣相非常吸睛,加蒜蓉既做法亦都係非常合我口味😁但係有啲失望嘅係蟶子就冇蟶溜湯嘅蟶子咁肥美啦,食落肉質一般🤨如果蟶子係飽滿肥美嘅就更好😌🔻蕃茄黃花魚其實本身好少喺出邊叫魚黎食,今次就試一試呢條黃花魚🥳呢條黃花魚配上蕃茄味,唔會好酸得黎又keep到黃花魚既鮮味,效果都幾出奇地好😙🔻馬來風光我哋咁鍾意食小菜,梗係唔少得有菜啦🥗呢度馬來風光,係用咗鮮香叄巴醬黎炒通菜,非常惹味,用黎送飯一流呀🤩🔻
🔻興化炒米粉
🔻莆田農家蟶溜湯
🔻蒜蓉蒸海蟶
🔻蕃茄黃花魚
🔻馬來風光
🔻鮮榨西瓜汁
食食吓有啲口渴就叫咗一楂西瓜汁黎飲,飲落入口幾甜嘅☺️同埋份量都幾足,可以分到大概五杯既份量👍🏻