2024-05-22 477 瀏覽
因為要過嚟「鑽石山殯儀館」出席喪禮,而喪禮 就正正晌中午舉行,喺簡單嘅告別儀式,完咗之後同個朋友順向鑽石山方向落去,大家對食無乜太多要求,純粹就腳,就嚟咗呢間「敍苑粉麵茶餐廳」食個晏。其實「敍苑」喺慈雲山都有一間分店,好多年前都幫襯過一次,印象都喺一般般。入到去,環境非常之大,啲位都好闊落,相信都開咗好多年,裝修已變得有啲舊。我哋就啱啱好搵到個角落卡位,淨淨侷食吓飯,傾吓近況。餐牌就隨意影,而午市有供應嘅選擇都不外乎碟頭呀、粉麵呀、午餐呀、快餐之類。花生豬手飯 $56老友原本想食梅菜蒸鯇魚飯,但竟然乜魚都賣晒,所以改咗食呢個豬手飯,豬手都成5件,不過,就唔喺好大隻,味道佢就話OK,都算鹵得入味,反而飯量就多得驚人,但老友好犀利又食得晒喎。牛筋丸河 $47小弟就輕怡少少,揀咗個粉麵,份量方面跟出面啲粉麵店差唔多,啲河粉都幾滑溜,湯頭都唔錯,不過,啲牛筋丸就爭少少,咬落去未叫得做好爽口,有少少溝粉嘅感覺。熱奶茶嚟茶記就照慣常嘆返杯熱奶茶,因為普遍嚟講都唔會差得去邊,咁老實講,佢杯熱奶茶都算唔錯,茶底都叫幾芳香,喺柔滑度爭啲啲。因為餐廳本身客人唔多,所以,食完都唔趕你走,可以慢慢坐,阿姐仲收
,就嚟咗呢間「敍苑粉麵茶餐廳」食個晏。
花生豬手飯 $56

花生豬手飯
牛筋丸河 $47

牛筋丸河
熱奶茶

熱奶茶
因為餐廳本身客人唔多,所以,食完都唔趕你走,可以慢慢坐,阿姐仲收拾好晒枱上碗碟,抹一抹乾淨張枱添,咁我哋又坐得舒服多少少。