2023-11-27
今晚Duck哥🦆約咗Duck嫂🦆去尖沙咀嘅螢火食OMAKASE😋,點解咁好😆?係因為餐廳而家做緊2️⃣人同行1️⃣人免費,諗起都覺得抵😂。餐廳佔地約5000平方呎,以黑色⚫️為主色,環境高級。主要分為鐵板燒區🥩同埋壽司區🍣,鐵板燒區特別設有3️⃣間獨立房間可容納5️⃣至1️⃣3️⃣人。餐廳最大特色就係有個許願天燈螢🏮幕牆,客人可以寫低願望🖋,即場就會係天燈中🏮顯示出來,就好似Duck哥🦆咁寫咗“生日快樂”俾自己。由於今日打算食OMAKASE🍣,所以我地咗坐壽司區😆。大家一定要注意,鐵板燒係冇買一送一😂。晚市廚師發辦16品 $1380🌟前菜辣汁煮黑目貝🐚,黑目貝🐚口感爽彈,配菜嘅蘿蔔完全冇渣🥰,吸收哂啲辣味🌶,非常好食😋。🌟刺身5品油甘魚 - 入口甘香,油分豐滿😋。拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香😍。銀鱈魚BB - 肉質肥美,火炙後🔥逼出油香,但不膩口。🥰北海道海膽 - 海膽呈淡淡橙黃色🟠,味道濃厚甘甜😋帶子刺身 - 口感爽滑軟腍,鮮甜美味🤤。🌟煮物慢煮鮑魚質感軟硬適中,有咬勁🥰,但同時又不失軟滑,味道濃郁,口感豐富😍。🌟壽司5品真鲷 - 肉質細緻柔軟,味道淡雅又帶點鮮甜滋味,非常好食😋。赤貝 - 肉質爽
晚市廚師發辦16品 $1380
🌟前菜
🌟刺身5品
油甘魚 - 入口甘香,油分豐滿😋。
拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香😍。
銀鱈魚BB - 肉質肥美,火炙後🔥逼出油香,但不膩口。🥰
北海道海膽 - 海膽呈淡淡橙黃色🟠,味道濃厚甘甜😋
帶子刺身 - 口感爽滑軟腍,鮮甜美味🤤。
🌟煮物
慢煮鮑魚
🌟壽司5品
赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍。
甘海老 - 甜蝦肉質細綿,味道清甜🥰。
秋刀 - 食落既有魚嘅油香味,也有濃濃的魚味🥰。
赤鯥 - 肉質鮮甜無比,油脂甘美,火炙後逼出油香,食落更是滿口魚香🤤。
🌟燒物
燒明太子雞翼
🐓啖啖肉完全無骨,辣辣地🌶非常惹味😋。
🌟手卷
海膽三文魚手意卷
三文魚籽配上海膽和三文魚,就係一個無得輸嘅組合😍。
🌟吸物
魚湯鳥冬
奶白色嘅魚湯🐟味道濃郁,完全冇腥味,連埋煙煙韌韌嘅烏冬一齊食,正😋。
🌟甜品
最後甜品用開心果雪糕作完結,非常滿足😍。
總括而言,餐廳地方寬敞舒適,又有得打卡📸,又可以許願,又可以食鐵板燒,又可以食刺身壽司,真係一次過可以滿足好多個願望☺️。
後記:餐廳除咗壽司區做緊買一送一優惠外,係11月螢火清酒祭(更新做到12月),仲有其他好吸引嘅優惠:
🌟全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)
🌟凡顧客惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)
🌟凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。
記得以上所有優惠係唔包括12月24日同埋31日。