2020-09-21
最近朋友新居入伙搬咗黎荃灣,我自己比較少嚟呢邊,聽佢講原來荃灣區好多嘢食。我問佢有咩推介,佢知我鍾意食辣就帶咗我去食麻辣風雲啦。餐廳喺一樓,我哋食飯果晚落緊大雨,一入餐廳店員就比咗個膠袋我地袋住把遮,仲比咗兩個紙袋我地裝住口罩,好貼心啊。樓梯位有易拉架介紹返中秋四人餐同外賣套餐,望落覺得好似幾抵食咁,好多餸菜都係麻辣,啱哂我口味!我地睇緊餐牌嘅時候,店員好主動過嚟幫我地手,佢話嚟麻辣風雲食飯一定要食水煮魚或者酸菜魚,如果多人嘅話仲可以叫埋干鍋。我朋友唔係太食得辣,所以唔太敢食水煮魚,於是我地叫咗一份酸菜魚,揀咗小辣🌶️。店員話水煮魚本身有薯粉但酸菜魚就冇,我同朋友都鍾意食於是就加咗一份。原來食落先知勁多薯粉,最後食到好飽好飽呀。份量好多,抵讚呀!薯粉咬落都好煙韌,唔會太冧有口感,又唔會太硬咬唔斷,無得挑剔呀。講返酸菜魚先,魚肉份量好多,我吔食到最後已經好飽,但仲撈到一碗魚肉出嚟,我覺得酸菜魚可以夠3-4人食,4個人食嘅話可以叫其他小菜試下添。魚肉除咗份量多,仲好滑呀,但有少少細骨,食嘅時候要小心呀。除咗魚仲有好多豆卜,吸哂啲湯真係好好味。今次揀咗小辣覺得唔係太辣,如果食得辣可以叫份辣啲嘅
魚肉除咗份量多,仲好滑呀,但有少少細骨,食嘅時候要小心呀。除咗魚仲有好多豆卜,吸哂啲湯真係好好味。今次揀咗小辣覺得唔係太辣,如果食得辣可以叫份辣啲嘅酸菜魚,或者試下水煮魚!下次我會再黎食水煮魚!
睇餐牌見到炸饅頭係必食,$48有6個,我覺得好抵食!於是我哋就叫咗一份啦。饅頭係新鮮炸起,用筷子一篤落去已經感覺到饅頭外皮炸到好脆。炸饅頭同煉奶簡直係天生一對,饅頭外脆內軟,加上煉奶甜甜地,越食越滋味。
另外我地點咗一份麻辣豬耳,味道唔錯,豬耳幾有咬口,麻辣醬汁都唔算太過辣,如果唔太食得辣嘅人都啱食㗎。
整體來講,餐廳坐得舒服,冷氣唔會太大,唔會食食下飯覺得好凍。到咗餐廳店員仲會問你飲咩茶,仲好似茶樓咁有個大碗比你洗餐具用。食物份量比較大,大食嘅我就啱哂啦😂。我下次會再黎,搵埋食得勁辣嘅朋友試下再辣啲水煮魚。