2016-10-28 822 瀏覽
韓式食店係香港愈來愈多元化,亦愈來愈多,有時候食完覺得下次應該睇清楚先好去。上「開飯」睇完一輪,銅鑼灣食韓式炸雞,the Hwaduk好似靠得住!甫入店,即見佔咗1/3廚房嘅意大利火山岩建造嘅烤爐,想必燒出嚟嘅雞係yummy yummymenu並不花巧,主打唔同味道的烤雞,其他如沙律、pizza、湯,可能只為迎合市場,給食客多點點選擇。與廣東話不太靈光的店員落order(似係韓國人),她建議我們不要點太多,因烤雞一碟很足分量,以免我們失預算,貼心服務最後我們選:烤雞年糕、海鮮湯烏冬。店員還表示,烤雞即order即整,需時製作,難怪隔離枱面都空空如也。不過話時話,已經9pm,見整間餐廳還是full house,就知今次無揀錯😬😬等咗10分陣,烤雞年糕到好誇張,咁大碟!數過共有15塊雞,排開幾乎大半隻全雞,勁!雞件本身已有味,外層再以秘製醬汁腌,估計有泡菜醬、辣椒粉⋯⋯香口之餘,帶點微辣,卻沒有鹹味👍🏻👍🏻高溫烤過後完全不油不膩,雞皮吸收了醬汁的精華,很美味呀!另外附送一小碟醃製白蘿蔔,當食過烤雞,食一口醃蘿蔔,酸酸地,將膩感降低😁😁海鮮湯烏冬除烤雞外,點了一客海鮮烏冬,單看賣相,已知絕不

等咗10分陣,烤雞年糕到
好誇張,咁大碟!數過共有15塊雞,排開幾乎大半隻全雞,勁!

海鮮湯烏冬
除烤雞外,點了一客海鮮烏冬,單看賣相,已知絕不欺場,蝦、青口、八爪魚等,用料豐富且新鮮😁😁
湯底濃郁卻不膩,散發陣陣豬骨香氣,味道媲美高級日木拉麵店精製而成的濃湯;靈魂是烏冬,看上去粗幼適中、夾下去質感豐富,一試之下,爽口、彈牙、香滑……雖說此店的主打是烤雞,但她這個海鮮烏冬絕對是水準之作。😎😎

另外點了:芒果Squash
如果喝厭了生果汁、生果奶昔的朋友,這裡的Squash是個很不錯的選擇。選了杯芒果味Squash,其賣相吸引,芒果味濃,Squash的特點就是不濃不稠,帶氣泡,有點像波子汽水,喝下去感覺清新,口感微妙,就是好喝,值得一試。
2016-10-26
  • 海鮮烏冬