今天來到這間意大利餐廳一試那鳥籠tea,商場上貼滿了有關這餐廳環境介紹,醉人浪漫環境優美,可能我來的是大白天,什麼浪漫同男朋友撐台腳的畫面都飛走哂,它是一間open area格局,沒有冷氣只有風扇,當天來到有毛毛雨,不算非常難受,但如果炎夏來就要考慮一下。Book左台3點,當日早上有職員打黎confirm一次,由於當天有雨關係,便再三查詢會唔會揼到雨,不過佢都係話open area避免唔到撇雨,其實我都只係想問餐廳會唔會做d咩防禦措施姐,無理由擺明會撇雨都照話係呀,避免唔到,你黎得就要接受的態度羅。來到門口,我手上還在食緊個車輪餅,點知個職員話小姐麻煩你食完先?  姐係話我唔食哂佢唔俾我入羅,我真係萬分奇怪,點解呀? 食住野就唔入得食肆? 規舉黎架? 不過為左尊重我都係食左先入,一坐下目標很明確-Tea丫,唔該...桌上有一支礦泉水,意大利餐成日都係咁飲水係要俾錢的,我認我小氣,一支咁既水就要$90幾,實在不捨得,如果你話你識得分別咩叫好水,咩叫壞水,我又唔介意開,但香港水源安全,在下又不懂分別,真係唔想開,只好叫他們給一杯普通水過我啦,職員既介紹係相當有趣的----佢話佢地既水係 '

佢話佢地既水係 '水喉水'但無裝fillter,以我既理解,係咪生水呀姐係? 外面餐廳其實大部分都係水喉水,好少同你煲過,不過唔加fillter呢家野真係覺得神奇,好少一間餐廳咁直認不諱咁講,係呀我而家係俾fillter水都不如既生水個客飲呀,而佢地都同意左架窩,總覺得有什麼不合理之處。

如圖所見都係叫左黎,我只飲左一口,好多陣氯氣飲多啖好怕肚痛就放下了,而跟餐叫的 cafe latte 真係好難飲,所以我一路都幾口渴下完成了個tea。
Cafe latte
登登......鳥籠上來了! 真係好巨形,由上面既咸點到下面既甜品一一試下來。
下午茶
黑松露既牛角包最好食,外皮鬆脆可口,加上黑松露香氣十足,3色椒多士有創意,三文魚卷三文治就一般啦,反正你吃過這層---'包陣',基本上都飽左6成,重有那個迷你意式蓄茄都唔錯。
意大利蕃茄
咸點
來到甜點,會覺得有點空虛,雖然當天已不算太熱,但呢層基本上都溶化了,很難想像如果好熱既時候重點食,有吉士既都好膩又好溶,淋芝芝既一團無口感亦只是機械化的將它們吞下,士多啤梨tart個類就好d,因係曲奇皮丫嘛!
甜點
總的來說,咸點是不錯的,但服務係非常要改善,職員的說話令人很不舒服。

2015-06-22