2022-08-08 731 瀏覽
Pizza maru都係一間成日聽人提起,但我遲遲未去食嘅餐廳,因為覺得每次都係要一大班人share炸雞pizza先盡興。今次嚟希慎本身想去另一間cafe但最後都係臨時變陣上左嚟13樓,又見pizza maru有lunch set就決定試下。見佢lunch set餐牌主要都係意粉、飯同埋pizza依三類,而且好多都加入左韓式元素,覺得幾特別。最後決定同朋友叫左個risotto同埋pizza share食,而且午市套餐亦會包冰茶/汽水。海鮮紫菜意大利飯 ($98)本身睇個名其實對依個飯無咩期待,好似平平無奇咁,但嚟到發現同我想像中嘅都幾唔同。佢嘅risotto係用左周打硯湯煮,食落非常香口creamy而且有鮮味,食完第一啖即刻覺得好驚艷,咁啱我係好中意周打硯湯,有令我覺得好似飲緊湯嘅味道,非常match。覺得依個飯好好食!如果唔係同朋友share嘅話好想一個人食哂成碟。韓式香辣烤腸薄餅 ($98)pizza係9吋regular size,唔好睇佢淨係切左6塊,但其實分量係超級多。pizza係用左韓式辣醬做底層,配料上面有年糕、魚片、腸仔。個人覺得年糕食落有少少過硬,口感好似食緊橡皮...

海鮮紫菜意大利飯 ($98)

韓式香辣烤腸薄餅 ($98)
pizza係9吋regular size,唔好睇佢淨係切左6塊,但其實分量係超級多。pizza係用左韓式辣醬做底層,配料上面有年糕、魚片、腸仔。個人覺得年糕食落有少少過硬,口感好似食緊橡皮...但除此之外其他野嘅味道都ok必須承認依個配搭係幾新鮮,無諗過韓式風味可以同pizza融合,而且唔會覺得好奇怪。餅底厚薄適中,唔會太乾身,不過有啲可惜今次嚟試唔到大家都推薦嘅芝加哥薄餅底。

pizza分量好多,我地兩個人最後都食唔完要打包,懷疑一個人有無可能可以食得哂。以依個價錢$100唔洗,我覺得係幾抵食。同埋覺得依間餐廳嘅氛圍都幾適合一大班人嚟聚餐。

2022-07-07