2022-08-18 128 瀏覽
相信大家一定都食過PICI😃 成日去沙田食都食到悶~ 我就揀咗新開張嘅銅鑼灣店😌 每次去都座無虛席,出邊仲有唔少人排隊😱 要食就記得Book枱🤓 呢間銅鑼灣店係特別少少,佢呢間有個Tasting Menu $290/person ,叫咗呢個廚師精選套餐🍴 包咗2️⃣個starters、3️⃣個pasta、2️⃣個甜品🍮🔸Starters🔹🐙 Octopus salad八爪魚嘅份量一啲都唔少,煮得偏軟,幾有咬口 😽配菜有蕃茄、橄欖同火箭菜淋上橄欖油,酸酸地好開胃🥑吞拿魚牛油果他他吞拿魚大大粒好新鮮,配上粒粒牛油果同自家製醬汁,非常好味又醒胃🥳🔹Pasta🔸🎃南瓜芝士雙重意式霎吞配辣肉腸牛油汁平時依開嘅意大利雲吞內餡只有芝士,但呢個唔同嘅係一半南瓜蓉同一半芝士🧀 食落好多層次感😝都唔會覺得膩😻雲吞皮非常軟滑,上面仲加咗辣肉腸碎,配住一齊食口感好豐富✨🍝鮮刨黑松露細扁麵 (素)賣相好吸引,意粉上面係新鮮刨出嚟嘅松露,幼身意大利粉食落好彈牙同好香蛋味🤭配埋忌廉汁一流😚食落好滿足啊~~🤩🦐大蝦香草醬煲呔麵一開始上枱完全見唔到D蝦,因為個醬汁令到蝦同麵,後尾先發現 到佢係入面🤣好彩無同侍應講🤫煲呔麵好煙韌同厚

🔸Starters🔹

🐙 Octopus salad

🥑吞拿魚牛油果他他

🔹Pasta🔸

🎃南瓜芝士雙重意式霎吞配辣肉腸牛油汁

🍝鮮刨黑松露細扁麵 (素)

🦐大蝦香草醬煲呔麵
一開始上枱完全見唔到D蝦,因為個醬汁令到蝦同麵,後尾先發現 到佢係入面🤣好彩無同侍應講🤫煲呔麵好煙韌同厚身🫣 加埋自家製薄荷羅勒青醬同香蒜,非常惹味 😋

🔸Dessert🔹

🍰Tiramisu
呢個次次黎都必點😘真心係香港最好食嘅tiramisu🤤 口感細滑,咖啡味香濃☕ 食到中間仲有好香咖啡酒嘅手指餅🤪 唔太甜之餘仲非常有層次💯

🍮意式奶凍
奶凍有驚喜🤩 奶香味好濃郁,質感好細滑💫 配上紅莓醬酸酸地好開胃 🤓

總括而言 (5個💙係最高)
好味指數 : 💙💙💙💙💙
服務態度 : 💙💙💙💙💙