2010-10-02 298 瀏覽
睇吓openrice 呢度的食評幾好, 所以來這裡試吓,約一星期前訂位.鐘錶舖果個閘好隱閉, 加上樓下沒有指示, 最後都要打電話問路.環境是私房菜的樣子,佈置簡單, 比較平實; 面積唔係好大, 最多只能坐廿幾個人.老板娘首先講一次我哋兩個人之前上網選擇咗菜單:包: 熱辣辣, 很好.頭盤他選擇了Smoke Salmon with Capers, Gherkin, Red Onion Dice & Mango Purée: 新鮮嫩滑的煙三文魚配埋洋蔥絲, 伴上帶甜帶酸的芒果汁, 好好食!我是Seared Scallop with Fresh Fennel & Pernod Sauce: 烤帶子象棋咁大粒, 配上幼滑茴香白汁, 好有口感, 美中不足是少少過火.是日餐湯:鮮蝦南瓜湯: 蝦肉細細, 但好鮮甜, 南瓜湯味道不錯; 但我會提議蕃茄湯或菜湯, 或會令顧客更有驚喜!Baked Portabello with Tomato, Bacon & Cheese:蕃茄煙肉芝士焗菇熱辣辣, 夾d火箭菜, 好食!主菜:他選擇了Oriental Marinated Australian Lambrac

老板娘首先講一次我哋兩個人之前上網選擇咗菜單:

包: 熱辣辣, 很好.

頭盤

是日餐湯:

主菜:
他選擇了Oriental Marinated Australian Lambrack, 我是USA Prime Ribeye: 羊扒和牛扒都外脆內軟, 肉味濃, 有嚼勁 (唔係筋喎!), 簡簡單單, 加少少芥茉已經好好食; 尤其是medium rare的牛扒, 好有肉汁(唔係血水!), 又大件, 我食唔完, 分咗一半俾佢, 絶對是誠意推介.

咖啡或茶 (可添飲):
唔想咁多咖啡因, 佢叫咗個柚子茶, 我是雪梨茶.

甜品:
心太軟加雲尼拿雪糕: 係黑朱古力心太軟, 我幾鍾意, 但他覺得唔夠甜.
薑糖panna cotta : 佢唔鍾意薑味,本來話唔食;我話呢個奶凍甜品“好natural , 好有奶味,唔係果d用粉溝出來的化學味,好香滑, 好好味, 試吓啦!”跟著, 佢食咗大半個.
甜酒釀士多啤梨加雪糕(老板娘送的,多謝!):他很喜歡.

服務員清楚解釋每道菜,又常常加水, 態度良好.

我哋食吓嘢, 影吓相, 和老板娘傾吓計, 分享吓喜歡的中菜和素食 … 臨走時,大廚和我哋握手, 恭喜我哋結婚周年紀念, …過咗好開心的一晚, 好想把這一刻的心情記下…更希望和你走埋前面的路.

古巨基-一刻永恆(高清版)
這一世 即使見聞沿路一直變
一刻永恆 懷念永不厭
風景性情人物會改變 即使故意再做一遍
情懷事後便難再現 回憶可珍藏當冠冕
芒果汁好有層次
茴香白汁很幼滑.
蝦肉細細, 但好鮮甜!
焗菇熱辣辣!
medium rare的牛扒, 好有肉汁!
粉紅色的羊扒, 好食!
普通的雪梨茶
佈置簡單, 比較平實
希望和你走埋前面的路
紀念日
芒果汁好有層次
焗菇熱辣辣!
medium rare的牛扒, 好有肉汁!
粉紅色的羊扒, 好食!
佈置簡單, 比較平實
  • 煙三文魚配芒果汁