2018-06-10 943 瀏覽
今日約咗一班靚太去SOGO行街,由元朗出到老銅剛好lunch time,大家決定先到附近食啲野醫下肚,補充體力後再血併!係SOGO對面見到有間新嘅西餐廳開張無耐,MENU又好似幾吸引咁,於是就上去試試!呢間餐廳叫做Hugo Le Resto Grill,齋睇個名已覺得好high class,希望啲嘢食都一樣有返咁上下水準啦!可能時間尚早,上到去只有1-2枱客,不用等位店員便帶我們到大枱坐下。今日嘅set lunch有6款:我地剛好有6個人,於是每樣食物各叫1款,然後share食,加多$48就有任吃沙律吧了,喜歡吃菜的靚太們當然要加配啦!沙律吧雖小,但配菜尚算豐富,有菜有水果,還有薯仔沙律和長通粉,還有幾款醬料選擇,喜歡沙律醬還是黑醋還是日式麻醬都可自行添加,仲有煙肉粒、芝士粉、麵包碎,一個字「正」👍🏻👍🏻正好讓我們止一止肚餓沙律和水果都好新鮮,一吃就知菠蘿🍍是新鮮切好的,不是罐頭呢!食完兩碟沙律,侍應就開始上菜了,第一碟係卡邦尼意粉,佢同一般的卡邦尼意粉有少少分別,就係加入了一片片什菌。我一直都好鐘意食卡邦尼,最愛它濃濃的芝士香,但每次食完都感到好肥膩,好有罪惡感,但難得這碟卡邦尼意粉

今日嘅set lunch有6款:

沙律吧

食完兩碟沙律,侍應就開始上菜了,第一碟係卡邦尼意粉,佢同一般的卡邦尼意粉有少少分別,就係加入了一片片什菌。我一直都好鐘意食卡邦尼,最愛它濃濃的芝士香,但每次食完都感到好肥膩,好有罪惡感,但難得這碟卡邦尼意粉加入了什菌,淡淡的菇菌香氣,消除忌廉芝士的飽膩感,感覺更fresh

卡邦尼意粉

第二碟係「蜜糖燒美國岩魚配黑松露燴飯」,呢個簡直是驚喜
,燴飯一上桌,已經聞到濃郁的黑松露香氣,我地好似餓鬼投胎咁,爭相拿起匙羹把它送進嘴裡去,燴飯不但入味,岩魚也煎得剛好,皮脆肉嫩,味道有點像鱈魚般,我們最後食過番尋味,仲encore多一客添

蜜糖燒美國岩魚配黑松露燴飯

之後就輪到牛扒和燒豚肉上場,因為我地其中一個friend 大緊肚,係店員建議下,牛扒我地叫咗7成熟,肉質尚算可以,如果5成熟會更好。至於燒豚肉,我覺得它的肉質比牛扒更嫩滑。配菜方面,伴菜應該有用鹽水烚過,有點咸;薯條炸得剛好,鬆脆可口,不過今天有點喉嚨痛
,所以只是食咗幾條咋。

安格斯牛排

泰式燒豚肉

期間「芝麻雞絲冷麵」和「香辣蒜片野菌天使麵」也陸續上桌,「芝麻雞絲冷麵」用的是日本芝麻沙律醬,清涼醒胃,夏日炎炎
,確是解暑的最佳恩物,但冷麵略嫌有點腍,我還是喜歡吃爽口的。至於「香辣蒜片野菌天使麵」則香辣惹味,與冷麵可算是最佳拍檔,帶點冰火交融的感覺,為味蕾帶來新衝激

麻醬雞絲冷麵

不得不提套餐附送的餐包,不但鬆軟,而且熱烘烘的,塗上牛油超好吃

餐飽配牛油

總括而言,這間餐廳的食物是有水準的
,以銅鑼灣區來說,$100多元的lunch set(連任食沙律吧)可算是物有所值,如果下次再來銅鑼灣,都想再試下佢嘅Dinner,希望能品嚐其他菜式!
2018-06-09
沙律吧