2022-07-13 1350 瀏覽
#fridayla_cwb 你地知唔知道原來品茶有5個層次😌先將盛滿的茶杯放在下巴,是第一種層次其次把茶杯放在嘴唇底,為第二種層次然後再把茶杯放在鼻底,通常能最直接聞到茶的核心香氣接住是直接品嚐,感受茶與舌尖的互動最後就將嚐空的茶杯,再放多次於鼻底😉如茶葉質素夠高,會聞到獨特的餘香點解我會知?係因為最近試左呢間主打Tea pairing的高級點心套餐平時同父母飲茶就飲得多如果有日你想比驚喜佢地呢間就好合適聽講而家一週年優惠舊花膠仲大舊係30頭ga😍😍😍😍💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣一泡好茶・花膠點心午餐💲128+380起💭進餐前先挑選一種綠茶/紅茶/烏龍茶💭挑選前伺應會讓你淺嚐三種茶💭然後每種茶均設有3款茶葉,各有特色🥰💭呢度就無得試嗮三款,當日我地最終揀既係💭百香花肉桂呢款烏龍茶,層次好豐富😍💭而且本身清香,用黎品嚐點心一流💭成個套餐前菜係馬拉糕脆片配黑芝麻醬💭十分香脆而且甜口😉💭點心則有生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣💭款款都別出心裁,最特別應是開心果💭而主菜的廿五頭花膠配柏爾馬火腿南瓜金湯汁💭食落都幾厚身,調味比較清淡💭個人覺得可以加翻些少鹽就更滋味💭甜品的印尼火山番
#fridayla_cwb

你地知唔知道
原來品茶有5個層次😌
先將盛滿的茶杯放在下巴,是第一種層次
其次把茶杯放在嘴唇底,為第二種層次
然後再把茶杯放在鼻底,通常能最直接聞到茶的核心香氣
接住是直接品嚐,感受茶與舌尖的互動

最後就將嚐空的茶杯,再放多次於鼻底😉
如茶葉質素夠高,會聞到獨特的餘香

點解我會知?係因為最近試左呢間主打
Tea pairing的高級點心套餐

平時同父母飲茶就飲得多
如果有日你想比驚喜佢地
呢間就好合適
聽講而家一週年優惠
舊花膠仲大舊
係30頭ga😍😍😍😍

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣一泡好茶・花膠點心午餐💲128+380起
💭進餐前先挑選一種綠茶/紅茶/烏龍茶
💭挑選前伺應會讓你淺嚐三種茶
💭然後每種茶均設有3款茶葉,各有特色🥰
💭呢度就無得試嗮三款,當日我地最終揀既係
💭百香花肉桂呢款烏龍茶,層次好豐富😍
💭而且本身清香,用黎品嚐點心一流
💭成個套餐前菜係馬拉糕脆片配黑芝麻醬
💭十分香脆而且甜口😉
💭點心則有生煎包、竹笙釀開心果、春卷、蝦餃、燒賣
💭款款都別出心裁,最特別應是開心果
💭而主菜的廿五頭花膠配柏爾馬火腿南瓜金湯汁
💭食落都幾厚身,調味比較清淡
💭個人覺得可以加翻些少鹽就更滋味
💭甜品的印尼火山番薯,超喜歡
💭蕃薯本身已經很香甜,加埋頂層的焦糖
💭成個感覺再昇華,係fusion版既蕃薯糖水🍠

🔘成個用餐體驗都好特別好正
🔘服務員會好用心同你介紹相關知識,好似上左一堂品茶課咁🥰又有美食 又學到野

◤ Glassbelly◥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶銅鑼灣恩平道42號亨利中心20樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #銅鑼灣 #glassbellytealab #點心 #香港點心 #dimsum #dimsumhk #銅鑼灣美食 #中菜 #飲茶 #yumchahk #香港美食 #香港