2017-09-28 361 瀏覽
週末嚟到Beanswork, 餐廳環境感覺好簡約舒服, 令人好想飲杯咖啡慢慢歎.  睇睇Drink Menu, 呢度供應嘅咖啡都有唔少特別款, 而我就揀咗Dark Cappuccino ($38) 試試啦.  Dark Cappuccino用上深烘焙嘅咖啡豆, 感覺咖啡味道較平常嘅Cappuccino濃郁, 奶味亦稍為輕啲.  間唔時飲開齋啡嘅我, 會鍾意呢種Dark Cappuccino味~Eggs Benedict, Avocado Dressing ($88), 整碟菜式味道好豐富, 2 件Egg Benedict分別用上煙三文魚和Parma Ham 2款配料, 可以一次過嚐到兩種口味!!!  除咗沙律菜伴碟之外, 水果係用上西柚同橙兩種, 連配菜用料都咁豐富~ 份量方面都唔好睇少, 單係食1件都覺得足夠, 所以share 嚟食就最啱!講到Share 食~ 而另一份就係嗌咗All Day Menu 上嘅意粉, 包有餐湯同沙律. 餐湯係南瓜湯, 打成蓉狀嘅南瓜湯, 味道濃郁又帶有口感.  賣相方面, 簡簡單單咁放上一顆豆苗其實都已經幾好睇.沙律菜望落都幾新鮮, 以跟餐嘅沙律嚟講算幾
Dark Cappuccino

沙律菜望落都幾新鮮, 以跟餐嘅沙律嚟講算幾好.

冬蔭功蟹肉虎蝦意大利麵 ($118), 意粉上面沾咗唔少冬蔭功粉, 冬蔭功味極出, 嗰種濃郁程度好有驚喜.  雖然食食下會覺得有啲辣, 但會好似上癮咁一口接一口食個不停. 而虎蝦就跟有2隻, 烤過嘅虎蝦好香, 口感夠彈牙.
冬蔭功蟹肉虎蝦意大利麵

奶茶焦糖燉蛋 ($52), 用上迷你鍋盛載, 加埋士多啤梨雕花, 簡約又靚靚地嘅配搭.

味道方面, 燉蛋變成奶茶味, 茶味幾香濃, 口感又滑溜, 幾鍾意呢款口味配搭.

單睇Beamswork 環境就如坊間Cafe店一樣簡約舒適, 品嚐過呢道嘅菜式之後, 更欣賞佢哋從菜單款式, 材料同味道嘅用心細緻 ❤️
下午茶
Dark Cappuccino