2017-08-10 361 瀏覽
今日中午係銅鑼灣做完野經過希慎廣場行左陣見肚餓就上左希慎foodcourt食個lunch啦。一上到電梯右手邊就見到八番拉麵,聞到陣拉麵香所以就放棄平時foodcourt必選的pepper lunch,試新野!我今次就點左6號餐,御拉麵set包一杯綠茶同五隻煎餃子,都係五十令蚊,以銅鑼灣黎講呢個價錢都可以接受啦。一開始梗係試左淡拉麵湯底先啦,普通豬骨味湯底,小小味精係入邊啦,無太大特別。面質就係平時我鍾意的幼身質地,都ok彈牙,可以接受。材料就包一般拉麵都有的紫菜,蔥,荀,一片叉燒等等啦,總括而言拉麵無什麼太大特別。到餃子啦,味道都有鹹香味既,入面餡料都豐富有豬肉椰菜,唯一皮容易穿,無湯汁係入面唔夠juicy,不過細細隻易入口呢一個餐作為一個lunch黎講都飽肚,無太大要求都可以黎呢間食!

2017-08-06