2017-03-31 247 瀏覽
今晚約左舊同事食飯,一個天后返工,一個灣仔,我就是受傷的新界人...相約係銅鑼灣,朋友話睇雜誌好想食就一早book左位,地點唔錯,地鐵站對面。呢度唔同一般打邊爐,係川式火鍋,可以揀烤魚/鐵煲,先食左先,再加湯加料,店員推介福壽魚,比較少骨,由於同行朋友唔食得辣,我地叫左唔辣既青檸越式烤魚,吹陣水等野食,估唔到吹水既同時會有前菜,一黎黎左5個前辣,有辣有唔辣,我就當然食下辣啦∼名字都幾得意架,我最中意魚情味豆芽,雖然辣,但係仲加左有一種麻麻地既feel,跳水木耳唔辣,但有一種酸酸地既感覺,好似加左d醋咁,木耳細細片,都係一口木耳。魚黎啦,魚好大條,打開蓋就聞到陣好香既烤魚味,好似有d七味粉,胡椒粉,魚係扁扁地,仲有d青檸味,湯底幾濃味,而且真係唔辣!魚肉幾滑,近鰭位同埋魚尾位都比較滑,骨的確幾少,骨就算發現都係幼身,又細條,怕食魚既都無問題!烤魚除左魚之外,仲有d菜,金菇同d磨菇tim,其實食完魚都飽左三成啦!除左烤魚,當然仲有其他野食啦,有海洋盤,肉盤同菜盤,餐廳會先黎少少呢個盤既菜,肉盤最吸引既當然就係牛切安格斯牛肉,你會見到d牛肉雪花紋理整齊,肉同脂肪既分布平均,血色都好靚,要注意
魚黎啦,魚好大條,打開蓋就聞到陣好香既烤魚味,好似有d七味粉,胡椒粉,魚係扁扁地,仲有d青檸味,湯底幾濃味,而且真係唔辣!魚肉幾滑,近鰭位同埋魚尾位都比較滑,骨的確幾少,骨就算發現都係幼身,又細條,怕食魚既都無問題!烤魚除左魚之外,仲有d菜,金菇同d磨菇tim,其實食完魚都飽左三成啦!除左烤魚,當然仲有其他野食啦,有海洋盤,肉盤同菜盤,餐廳會先黎少少呢個盤既菜,肉盤最吸引既當然就係牛切安格斯牛肉,你會見到d牛肉雪花紋理整齊,肉同脂肪既分布平均,血色都好靚,要注意,佢唔係肥牛,係牛肉,唔好以為佢會好靭,入口好爽架!旦家魚皮餃亦不錯,我起初以為係四洲魚皮餃架啫,個餡料就差唔多,但係個皮就出色啦,個皮幾煙靭,好似台灣d肉圓個皮,QQ皮,攞上手都幾晶瑩剔透架!海鮮盤不得不讚,店員Openrice話收藏佢地餐廳,蠔可以轉桶蠔,不得了不得了!記得一定要收藏,隻蠔大隻到不得了!成隻手掌咁大隻,蠔肉好肥美,就係熟左都唔係好縮水咋!菜方面,粟米好甜,生菜亦好脆,顏色都好翠綠呢!
三個盤點夠我地四個大食鬼食呀!我地另外當然另外再叫啦,由於係任食既關係,我地再嗌左其他野,首先當然係白鱔片啦,白鱔片出名貴,呢度既白鱔片唔係薄切,碌完仲係厚厚地,幾飽滿,骨唔算多。芝士竹輪好大件,雖然熟左之後會發漲,但係芝士味重,好似芝心丸咁,一咬就爆醬,好有feel!
鮮牛舌薄切,幾鮮味,幾幼嫩,就算碌熟左都唔會好靭,牛舌有少少咸味,可能係落左鹽,有d鹽味!飲品方面,菊花薑蜜任飲呢下正!佢絕對係真材寶料,甜得黎又有薑味,真係feel到辣味,唔似溝水喎!每人二百幾蚊,都唔錯!
  • 白鱔片
  • 青檸越式烤魚